Tuesday, February 17, 2015

İnceleme: Beni Asla Bırakma/Never Let Me Go


Kitap: Beni Asla Bırakma
Orijinal Adı: Never Let Me Go
Yazar: Kazuo Ishiguro
Yayıncı: Yapı Kredi Yayınları
Goodreads Puanı: 3.79 (225.509)
Sayfa Sayısı: 271


Yatılı okul Hailsham'ın öğrencileri, bahçe duvarının arkasındaki karanlık ormandan çok korkarlar. Hafta sonları veya tatillerde evlerine gitmez, Hailsham'dan önceki yaşamlarını hatırlamazlar. Dış dünyayla bağlantıları yoktur. Öğretmenler değil, gözetmenler tarafından eğitilirler. Spora ve sanata büyük önem veren gözetmenler, Hailsham öğrencilerine sürekli özel olduklarını hatırlatır ve bedenlerine çok iyi bakmaları gerektiğini tekrarlar.

Kazuo Ishiguro, yayımlandığı yıl Time tarafından İngilizce yazılmış en iyi 100 roman listesine alınan Beni Asla Bırakma'da, yıkıma götüreceğini bile bile kendi kaderini kabullenenlere odaklanmış görünüyor.




Beni Asla Bırakma, takip ettiğim birkaç yabancı blogger'ın tavsiyesiydi; yine de kitap hakkında hiç bir şey kurcalamamıştım ve bu yüzden de almaya yeltenmiyordum. Taksimde, YKY'de, raflara göz gezdirirken karşıma çıktı kitap. Yazarın Japon olduğunu fark etmem, yurt dışındaki edisyonlarından oldukça farklı olan kapağı ile "bir denemeli," dedirtti. Konusu da ilginç gelince, dayanamayıp almıştım.

Kazuo Ishiguro inanılmaz bir kaleme sahip. Ciddi söylüyorum, ne olduğunuzu anlamadan hikayenin içerisinde buluyorsunuz kendinizi. Kurduğu cümleler yorucu değil, gayet ferah ve anlaşılır; ancak bir etki yaratıyor üstünüzde. Kendine özgü bir şeyler barındırıyor.

Aslında, kitabın konusuna çok da fazla girmek istemiyorum çünkü okuyup da öğrenmeniz gereken şeyler var. Ama hafif bir tanıtım yapacak olursam, Beni Asla Bırakma, Kath adında bir bakıcının Hailsham adlı yerde geçen okul yıllarını ve ondan sonraki hayatını anlatması diyebilirim. Fakat tabii ki hikaye bu kadar basit değil ve adının çağrıştırdığı gibi bir aşk da barındırmıyor. Size bilim-kurgu, distopya türünde olduğunu söyleyip kapıyı kapatıyorum.

Kitap güzel karakterlere ve hoş bir kurguya ev sahipliği yapıyor. Otuzuncu sayfadan sonra hikayenin yerine oturduğunu ve anlatılanların nasıl geliştiğini görebilirsiniz. Romandaki sarmal düzen, sizi olayların içine çekiyor.

Kitabın türüne bilim-kurgu desem de hemen bol aksiyonlu, sağ gösterip sol vuran bir eser beklemeyin. Beni Asla Bırakma biraz daha sakin, biraz daha oturaklı. Bunu da not etmekte fayda var tabii.

Eserin altındaki mesaj, işlenen kurgu tamamıyla inanılmazdı. Tam benim seveceğim türdendi. Sadece, ikinci ve üçüncü kısım bir nebze daha şaşırtıcı ve merak uyandırıcı olsaydı her şey daha güzel olurdu diyorum. Tek dudak büzdüğüm nokta bu oldu, gerisini keyifle okudum.

Not: Kitabın bir de filmi bulunuyor, en kısa zamanda onu da izleyeceğim. Yazıda kullanılan görseller de filme aittir.

Yeni yazılarda, yeni kitaplarda görüşmek üzere.
Mutlu günler!

2 comments: