Sunday, February 8, 2015

İnceleme: Batman, Baykuşlar Divanı


Kitap: Batman, Baykuşlar Divanı (Vol 1)
Orijinal Adı: Batman, Vol 1: The Court of Owls
Yazar: Scott Snyder
Çizer: Greg Capullo, Jonathan Glapion
Yayıncı: JBC Yayıncılık
Goodreads Puanı: 4.28
Sayfa Sayısı: 179


Batman Gotham Şehri'nin Baykuşlar Divanı ile ilgili hikayeleri duymuştu. Gölgeler içinde buluşup, bir yırtıcı gece kuşunu kartvizitleri olarak kullanan bu güçlü örgütün üyeleri, Gotham'ın gerçek hükümdarlarıydı. Ancak Kara Şövalye bu hikayeleri dedikodu ve kocakarı masalı olarak değerlendirmişti. Gotham onun şehriydi.

Şimdiye kadar.

Vahşi bir suikastçı, jilet gibi keskin pençelerini şehrin en iyi, en aydın insanlarına aynı zamanda en tehlikeli ve en ölümcül olanlara saplıyıyordu. Eğer karanlık efsaneler gerçekse suikastçının efendileri, Batman'in hayal dahi edemeyeceği kadar kudretli birer yırtıcıydı - ve her yerde yuvaları vardı…




Batman'in çizgi romanlarını elimden geldiğince alıp okuyacağım demiştim kendime. Hatta yavaş yavaş, DC'nin diğer serilerine de geçiş yapmak üzereydim; ancak New 52'ya ait olan Batman: Baykuşlar Divanı aklımda pek yoktu nedense. Yine de, hediye olarak alınca, sevinçten çılgına döndüm. Çünkü o Batman ve Baykuşlar Divanı, tahmin edebileceğimden çok çok daha muhteşem...

Aslında, çizgi romanın konusundan bahsetmeye pek gerek duymuyorum. Ama kısaca bahsetmek gerekirse, bu seri, Batman'in herhangi bir düşmanla değil, şehriyle, şehrin efsanevi kötülüğüyle ve şehirdeki rolüyle ilgili. Her zamanki gibi felsefik, duygulu ve bol bol aksiyon dolu. Her sayfasında sizi heyecanlandırıyor ve şaşırtmayı da ihmal etmiyor.

Baykuşlar Diyarı'nın güzel özelliklerinden bazıları da şöyle:
Hikayenin içinde yarasa takımının diğer üyeleri de var. Örneğin bol bol Nightwing'i görebilirsiniz, çizimlerin arasında Jason Todd'a ve Batgirl'e rastlayabilirsiniz.
Çizgi roman uzun. Evet, uzun! Bir oturuşta bitirebilecek kadar akıcı ve herhangi bir kitaba göre ışık hızıyla bitiyor tabii.. ama yine de tatmin edici uzunlukta ve iyi haber; seri tek kitap değil. Baykuşlar Divanı, Scott Synder'in Batman Vol II adlı dizisinin ilk kitabı ve şu anda hali hazırda 5 cildi var bile. Ülkemizde de ilk ikisi çıkmış durumda.

Senaryo inanılmaz, diyaloglar muhteşem. Ama çizimlerden de bahsetmezsek olmaz tabii... Açıkçası, en başta Batman kostümü biraz kaba görünmüştü gözüme, buna sonra alıştım ve zaten diğer bütün çizimler tek kelimeyle olağanüstü. Bazen durup sadece bazı kareleri incelediğim oldu. Renklendirme de aynı şekilde kusursuz.

Güzel bir çeviri ve baskıyla, çok memnun şekilde okudum Baykuşlar Divanı'nı. Şimdi sıra ikinci ciltte, en kısa zamanda alabilmek dileği ile...

Bol kahramanlı, güzel günler!

No comments:

Post a Comment