Monday, September 2, 2013

Dizi Dizi Tavsiye: Bölüm 3 "Anime"

Dizi Dizi Tavsiye ve Dizi Dizi Tavsiye: Bölüm 2 başlıklı yazılardan sonra Anime camiasına da bir el atayım dedim. Tabii ki daha diziler bitmedi, ancak arada başka şeylere de yer vermek lazım.
Blogda fazla bir paylaşımda bulunmasam da, hakkımda kısmında yazdığı gibi, büyük bir anime&manga tutkunuyum. Yu-Gi-Oh, Avatar gibilerini yalayıp yuttuk, şimdi daha fazla anime izlemek ya da yeni başlamak isteyenler için bir yazı hazırlayayım dedim. İyi mi ettim?

Another
"Anime olsun, karanlık olsun, şöyle biraz gerileyim." diyenlere dört dörtlük bir anime getirdim.



Another, bir korku animesi; ancak öyle The Grudge izliyormuşsunuz gibi değil tabii ki. En çok beğenilen animelerden biri olan Another 13/12+ bölümden oluşuyor. (Bilmeyenler için: 12 bölüm ve bir ova anlamına gelir. Ova serinin gidişatıyla ilgisiz, ek bölüm anlamına gelir.)

Another, özellikle konusuyla dikkat çeken bir anime. Konu, başlarda biraz kafa karıştırabilir, özellikle ortalarda anlamadığınız yerler olabilir.. Ama izlemeyi bırakmayın, çünkü asıl amaç bu. Son bölüme kadar tam anlamıyla olayın ne olduğunu anlamıyorsunuz, ki bu da gizemli, merak uyandıran bir anime çıkartıyor ortaya. Animenin konusu ise şöyle:
Orta okul son sınıf öğrencisi Mei Misaki okulun en popüler kızıdır. Fakat mezun olamadan bir kaza sonucu ölür. Bunun üzerine arkadaşları ve öğretmenler Misaki hala yaşıyormuş gibi davranmaya başlar. Hatya mezuniyet töreninde Misaki için de kutlama yapılır.
Bu olaydan 26 yıl sonra Sakikabara Kouichi aynı okula transfer öğrenci olarak gelir. Okulda yine Mei Misaki adlı, bir gözü bantlı esrarengiz bir kız vardır. Diğer öğrenciler bu kız hakkında konuşmaktan kaçınırlar.
Kouichi, Misaki ile konuşmak için yanına gittiğinde Misaki, bu okuldaki öğrencilerin ölüme çok yakın olduğunu, yakında her şeyi öğreneceğini söyler ve uzaklaşır.

Tüyler ürpertici, değil mi?





Darker Than Black
Bir çırpıda yalayıp yuttuğum, en yaratıcı bulduğum, en çok sevdiğim animelerden biri. Ayrıca dünyanın en cool ismini taşıyor.



Bu 2007 yılı, mükemmel aksiyon sahnelerine sahip anime sizi şaşırtacak, heyecanlandıracak, yer yer ağlatacak... İlk sezonu 26 bölüm olan anime, 2 sezon ve birinci sezon ve ikinci sezon arasındaki ovalardan oluşuyor. Ancak ben bunlara pek ova gözüyle bakmıyorum, çünkü izlemezseniz 2. sezonda bir sürü olay kaçırmış olacaksınız.

Animenin konusu yine biraz kafa karıştırıcı olabiliyor, ama şöyleki tek bir hikayeye değil birçok hikayeye odaklanıyoruz. Bölümler ilerledikçe karşımıza yepyeni şeyler çıkıyor. Another'a göre daha uzun ve daha çok olay barındıran bir anime anlayacağınız.

Konusunu özetleyecek olursak: 10 yıl önce, Tokya'da Cehennem Kapısı adında esrarengiz bir bölge ortaya çıkmıştır. Kapının ortaya çıkışıyla beraber gökyüzü değişmiş, ay ortadan yok olmuş ve gerçek yıldızların yerini sahte yıldızlar almıştır. Ardından yüklenici (contractor) denilen doğa üstü güçlere sahip bazı insanlar, benlikleri bulunmayan kuklalar ve pasif medyumların varlığı keşfedilmiştir.

Yüklenici olan Hei ile ortakları Yin, Huang ve Maı, gizli bir örgüt adına çalışmaktadır ve Cehennem Kapısı'nın sırrını çözmek adına birçok gizli göreve katılmaktadırlar. Hei'nin düzensiz kodu BK-201 olarak tanımlanmıştır ve polis her yerde bu yükleniciyi arar. BK-201’in peşindeki polis şefi Misaki Kirihara, her seferinde elinden kaçırdığı bu yükleniciyi ararken başka gerçeklerle karşılaşacak,
Kapı’nın gizemini çözmek için kurulmuş Pandora araştırma enstitüsünün ardında yatan gerçekler açığa çıkacak, Evening Primrose adındaki gizli örgütün ve hükümetlerin de işin içine girmesiyle, cevapların yine bilmecelere döndüğü bazen durgun, bazen heyecanlı bir macera yaşanacaktır.


 
Vampire Knight

Çok fazla tereddütle başlayıp, hayranı olarak bitirdiğim anime.Ön yargılarımızı çöpe atmanın zamanı geldi.

Hem vampir hem de romantizm konulu bir anime. Hem de aşk üçgenli. Evet beyler bayanlar, YA tutkunu olan herkes toplaşsın. Resmen okuduğumuz kitapların animesini yapmışlar. Hem de çok güzel yapmışlar.

Vampir konulu animelerin en çok beğenilenlerinden biri Vampire Knight. Baş karakterimiz bazen sizi davranışları dolayısıyla delirtebilir, (özellikle benim gibi Team Zero'cu arkadaşlarımızı) ancak biz kitap tutkunları buna bayağı bir alışkınız biliyorsunuz ki.


Uzatmadan konusunu paylaşayım hemen: Karlı bir kış gecesi, 5 yaşındaki Yuuki bir vampirin saldırısına uğrar. O’nu safkan bir vampir olan Kaname kurtarır. Kaname küçük Yuuki’yi kurtarmakla kalmaz, O’nu özel bir yatılı okul olan Cross akademisine ve okulun müdürüne emanet eder. Müdür Cross, hakkında hiç bir şey bilmediği Yuuki’yi evlat edinir. Yuuki daha öncesinde sahip olduğu geçmişini hatırlamamaktadır.

Aradan 10 yıl geçmiştir. Yuuki artık genç bir kız olmuş ve Müdür Cross’un özel okulunda çocukluk arkadaşı Zero ile birlikte muhafızlık yapmaktadır. Zero’nun ailesi küçüklüğünde safkan bir vampir tarafından öldürülmüş ve O da Yuuki ile birlikte Müdür Cross tarafından büyütülmüştür. Ayrıca vampirlerden ölesiye nefret etmektedir. 
Okul gündüzleri insan olan öğrencilere, akşamlarıysa gece sınıfındaki vampirlere hizmet etmektedir. Yuuki ve Zero’nun da görevleri gündüz öğrencilerini, gececilerden korumaktır. Lord Kaname de gece sınıfındadır ve aynı zamanda diğer vampirlere başkanlık etmektedir. Yıllar önce kurtardığı Yuuki’ye karşı ise garip bir ilgi duymaktadır.

Ayrıca anime, iki sezon, toplam 26 bölümden oluşuyor.

Deadman Wonderland

Yine değişik konulu, doğa üstü güç ögeli, keyifle izleyeceğiniz bir anime. Yalnız bir farkla, Deadman Wonderland'in sonunda psikolojinizin aynı olmadığını fark edeceksiniz. Öyle ki, Shiro adlı karakterin söylediği Woodpecker's adlı song ilk bölümde kulağınıza çok hoş gelirken anime bittikten sonra dinlediğinizde yutkunmanıza sebep olacak.


Böyle animelerin hangi beyinlerden çıktığını pek bilmiyorum ancak ürpermekle beraber çok büyük bir saygı ve hayranlık duyuyorum. Deadman Wonderland, mindfuck durumlar barındıran bir anime. Bazı anlarda durdurup uzun uzun ekrana bakmanız gerekecek beyninizi toparlamak için. Ayrıca büyük olasılıkla da, sonundan nefret edeceksiniz.

2011 yapımı, 13/12+ bölümlük animenin konusu ise şöyle: 10 yıl önce yaşanan büyük bir depremde Tokyo'nun %70'i sular altında kalmıştır. O sırada Tokyo'da bulunan 14 yaşındaki Ganta Igarashi, felakete dair hiçbir şey hatırlamayan ve sadece normal bir hayat sürdürmeye devam etmek isteyen bir gençtir. Kendisi gibi felaket bölgesinden kurtulan insanlara 'kaçak' denmektedir. Arkadaşlarıyla yakında olacak olan bir sınıf gezisini tartıştıkları sırada sınıflarının dışında bir adam belirir. Red Man diye anılan bu adam bir anda Ganta'nın sınıfındaki herkesi katleder ve geriye sadece onu hayatta bırakır. Adam, ortadan kaybolmadan önce Ganta'nın göğsüne kırmızı bir kristal yerleştirir.

Gözlerini hastanede açan Ganta, neler olduğunu anlayamadan işlemediği bir suçtan hüküm giyer. Sınıftaki herkesi onun katlettiğine inanılmaktadır ve idam cezasına çarptırılır. Depremden sonra Tokyo'yu kalkındırmak amacıyla turistik bir yer olarak inşa edilen özel bir hapishaneye gönderilir: Deadman Wonderland'a. Bu hapishanede mahkumlar hem oranın çalışanları hem de ziyaretçilerin "eğlencesi" olarak görev yapmaktadır.





İdam cezalarının bile ilginç şekillerde gerçekleştirildiği bu hapishanede boynuna, bedenine zehir enjekte eden özel bir boyunluk takılan Ganta'nın 3 günde bir özel bir panzehir alarak kendini kurtarması gerekmektedir. Ganta, burada kendisini eskien tanıyor gibi görünen Shiro adlı gizemli bir kızla ve herşeyin yerini belirleyebilme yeteneğine sahip olan kleptoman Yoh ile dostluk kurar. Bu sırada göğsündeki kristalin kendisine ilginç bir güç sağladığını keşfeder. Bu suçu üzerine atan Red Man'i bulmaya ve masumiyetini kanıtlamaya kararlı olan gencin hayatı, anlam veremediği sayısız karmaşanın içine sürükleneceği bir 'şova' dönüşmek üzeredir.

Kuroko No Basket

Şu ana kadar izlemiş olduğum ikinci spor animesi olan Kuroko No Basket, karanlık güçler olmadan da ortaya mükemmel bir anime çıkartılabileceğinin ispatı.


Sevilen bir anime olduğundan dolayı başlayıp, hala sonunu getiremesem de izlediğim yere kadar gayet eğlenceli bir seri. İzleyenlerden duyduğum kadarıyla da ilerki bölümler çok daha güzelmiş.

"Basketbol temelli bir anime izlemek ne kadar eğlenceli olabilir ki?" diyenleri şöyle alayım. Konusuna geçeyim: Teikou Orta Okulu'nun efsanevi basketbol takımı, bütün takımları yenmesi ve kupaları almasıyla "Mucizeler Takımı" ünvanıyla ün salmıştır. Orta okulun bitmesi ve lisenin başlamasıyla ise takım dağılmış, takımın her bir üyesi farklı liseye gitmiştir.

Bu takımın bir üyesi olan Tetsuya Kuroko da Seirin Lisesi'nde okumaya başlamıştır. Burada basketbol takımına giren Kuroko Mucizeler Takımı'nın üyesi olmasına rağmen oyundaki yeteneksizliğiyle herkesi şaşırtır.



Fakat, Kuroko'nun esrarengiz yeteneği onu müthiş bir takım oyuncusu yapmaktadır. Takımın diğer bir yetenekli oyuncusu olan Taiga Kagami ile beraber, diğer takımlara üstün gelerek en iyi olmayı amaçlayacaklardır.

Ayrıca animede adı geçen tekniğin, basketbol takımlarında gerçekten kullanılması beni biraz şaşırttı. Daha önce böyle bir şeyin olduğunu bilmiyordum.


En çok izlenen animeleri atladığımın farkındayım. Ancak bu daha anime yazılarımn başlangıcı, tavsiye edeceğim çok daha fazlası sırada bekliyor.


Konuları size daha iyi aktarabilmek adına, turkanime ve animemangatr sitelerinden yardım aldım, konu bölümlerinin bir kısmı alıntıdır.

9 comments:

  1. Ne kadar ilgili ve bilgilisin bu konuda :) Ben de anime ve mangayla ilgileniyorum ama ben daha cok naruto one piece blade falan gibi kultlesmis eserleri izliyorum

    ReplyDelete
    Replies
    1. İlgimi çektiği kısımlar hakkında bilgim var aslında. Animelerin kültleşmişleri her zaman iyidir :) Onları bitirdikten sonra yazdıklarımdan birine başlamanı tavsiye ederim.

      Delete
  2. Geçen gün anime izlemek istedim ama bir türlü ne izleyeceğime karar verememiştim. Bu tavsiyler süper oldu, çok teşekkürler. :)

    ReplyDelete
  3. vampire Knight bu animeler içinde tartışmasız eni iyi ve en sevdiğim 3 anime içinde ama bunn dışında izlenmesi gereken anime dersek : ao haru ride, candy candy, ınuyasha, animemi emin değilim ama avatar ang, avatar korra

    ReplyDelete
  4. Burayı yeni gördüm yorumsuz bırakmayayım dedim. Vampire Knight'ı duymayan animeci yoktur sanıyorum. Hele ki kızsa. Zero'ya çok üzülürdüm orada ben sonuna kadar hiç mutlu olamaz mı bi insan. Deadman Wonderland konu olarak çok yaratıcıydı. Bir de o ağaçkakan ninnisini çok severdim. Devamının gelmemesi kötü oldu. Another sanırım anime sadece çocuklar için diyenlere sağlam bir cevap. Hani öyle bir çocuk çizgifilmi olamaz. Mümkün değil. Darker Than Black zaten Durarara ve Baccano gibi sağlam animeleri yapan bir elden çıktı kötü olma ihtimali yok.

    Benim favorilerim yine herkesin bildiği One Piece, Durarara!, Code Geass, Death Note, Blood+, Monster, Magi, Psycho-Pass, Steins Gate, Shingeki no Kiyojin (Attack of Titans)

    ReplyDelete
  5. 40 tana kore dizisi izledim sonra bir anime dizisi diabolik lovers diye bir anime dizisi izledim 2.sinide burdan buldum saolllll

    ReplyDelete
  6. 40 tana kore dizisi izledim sonra bir anime dizisi diabolik lovers diye bir anime dizisi izledim 2.sinide burdan buldum saolllll

    ReplyDelete
  7. merhaba. diabolik lovers adlı bir anime izledim 3.sezonu bekliyorum acaba bu animeyi izlediyseniz siz ne düşünüyorsunuz

    ReplyDelete