Thursday, September 5, 2013

İnceleme: Kaplan! Kaplan!



 
Kitap: Kaplan! Kaplan! (Yıldızlar Kaderim)
Yazar: Alfred Bester
Yayıncı: 6:45 Yayınları
Sayfa Sayısı: 288
Goodreads Puanı: 4.16 (15.396 oy)


Uzayda ölüme terk edilen, ölmesi gereken bir adam, tekmelenip uykusundan uyandırılırsa ve tüm dünyayı da kendisiyle beraber uyandırmaya kalkışırsa... 24. Yüzyılın en değerli adamı, yüreğinde intikam ateşi ve yüzünden bir kaplan dövmesiyle dolaşıyor
ve av başladı.

 


Her 6.45 okuru bilir ki, gökyüzü mavi, su ise ıslaktır... Dolayısıyla tehlikede değil, tehlikeliyiz.




"Canavar! Yalancı...Zampara... Kaplan... Canavar. Yürüyen kanser... Gully Foyle!"

 
1956’da yazılmış olan Kaplan! Kaplan! Konusuyla ve olaylarıyla övgüleri sonuna kadar hak eden bir kitap. Yazarın zekasına hayran kalıyor, kitabı seviyorsunuz.

İhtiyacım olan, bu tarz, edebi bir yapıt okumakmış. Bester beyninizin en derin noktlarına iniyor. Bedeninizi kara bir mizahın içine sokuyor. Kitabı okuduktan sonra bilim-kurgunun tanrılarından biri olarak görülen Bester'a gerçek bir tanrı gözüyle bakıyorsunuz.


"Kontrolünü kaybettiğinde sana iğne batırabilmem için beni cebinde taşımak istiyordun. Şimdi bundan daha iyisi var elinde, Gully, ya da daha kötüsü, zavallı sevgilim. Şimdi yüzün var."


Ancak ne diyeyim, kitabın beğendiğim tarafları olduğu gibi, beğenmediğim birkaç yanı da oldu. Öncelikle yazarın oldukça karışık bir anlatımı var. Üç kişilik konuşmalarda kimin ne dediği anlaşılmıyor, bazı karakterlerin ne olduğu belirsiz. Ve bir olay olduktan sonra, karakterimizin oradan nasıl kurtulduğunu tam olarak anlatmadan başka bir bölüme geçiyor. Bu sizi biraz kitaptan soğutabilir ama yazarın düşünce tarzına hiçbi şey söyleyemeyeceğim. Oldukça iyi bir iş çıkarmış.

Kitapta gizemli, heyecanlı olaylara tanık oluyoruz; kitabı bazı yerlerde nefessiz okuyoruz. Kitapta etkileyici bir gelecek görüşü var. Herkesin hayalini kurduğu ışınlanma, burada gerçek oluyor. İsmine de jauntilemek deniyor. Peki bir yerden bir yer yere, hiçbir araca gerek duymaksızın saniyeler içerisinde hareket etmenin yaşama nasıl etkisi olur? Sosyal yapı nasıl değişir? Hülumet ne konuma düşer? Bundan üstün daha ne olabilir? Bu sorular, çoğumuzun düşünmediği şeylerdir herhalde.Ve cevabı insanı şaşırtıyor.


"Bütün bu Dört Mil Sirki bir kamuflaj. Kimse bir palyaçodan şüphelenmez. Ama ben orada çalıştım, öğrendim. Son karşılaşma için hazırım. Şimdi ihtiyacım olan tek şey sensin."

 Karmakarışık bir zamanda patlıyor Kaplan! Kaplan! Kahramanımız Foyle’un da hikayesi git gide büyüleyici bir hal alıyor.
Kitabı sevdim, ama bazı yerlerde okurken sıkıntı çektiğimi itiraf ediyorum. İçinizde bilim-kurgu hayranı olan varsa koşup okusun kitabı. Ama yok, ben daha çok basit yapılı fantastikleri falan okuyorum diyorsanız seveceğinizden pek emin değilim.
Bol kitaplı, güzel günler. Gelecekten sevgiler.

Puan: (5 üzerinden) 


No comments:

Post a Comment