Sunday, June 23, 2013

Uzun Bir Alışveriş Yazısı: 3 Sürpriz Alışveriş, Uyarı, Tavsiyeler ve Yakınma

Kitaplığıma üç sürpriz alışverişle yeni kitaplar taşındı. Aslında kitaplığıma demeyeyim, yazlıkta olduğumdan burada kalmış, evden getirmiş ve yeni almış olduğum kitaplarla henüz oluşan başka bir kitaplık. Odamdaki güzellikleri özledim diyebilirim.

Psikopata bağlamadan devam edeyim hemen, aslında video çekecektim bu yazı yerine ama biraz üşengeçlikten biraz da sesimin telefonda anlamadığım bir şekilde çok (çok çok) değişik çıkmasından ötürü askıya aldım. Olsun, deneme sayesinden telefonumun beklediğimden daha iyi video çektiğini öğrenmiş oldum. -Daha önce niye dikkat etmedim acaba?

İlk alışverişim tam bir hayal kırıklığıydı. Hem kazıklandım hemde hasarlı kitap aldım. Hüsranlardayım adeta. 


Bu şöyle sürpriz oldu, annem ve ablamla bir kafede oturuyorduk ve İstanbul'a gidecektik otuz dakika kadar sonra. Ben de yazlığa gideceğiz ne zaman internetten sipariş edicem, alayım bir-iki tane diğerlerini sipariş ederim sonra, diye bir koşu gittim Barlar Sokağı'na. Çanakkale'de bar-kitapçı temalı ünlü bir sokaktır. Bir önceki gün de Ben Ölene Kadarl'ı sormuştum iki kitapçıya ama bulamamıştım. Birkaç kitapçı dolaştım Aynı Yıldızın Altında için, yoktu; sonra alışveriş yapmayı tercih etmediğim, yakınlarımın da pek tutmadığı kitapçıya girdim. Bir baktım Ben Ölene Kadar! Kaptım hemen, Aynı Yıldızın Altında yine yoktu, ben de Elit'i aldım. Ah. İNDİRİM İLE BİRLİKTE 19 tl'lik iki kitabı 39 tl ye aldım -Kitapların fiyatına dikkat etmek gibi bir huyum olmadığına lanet okuyorum- Bu da yetmezmiş gibi, Elit hasarlı. Adam aldı raftan, nasıl görmedim bilmiyorum ama arkasının üst kısmı sondan elli sayfa ile birlikte çökük ve nemli. Bir de (fotoğrafta görünmüyor olabilir) kapağının üstü soyulmuş ve lacivert çizikler var. Kitapçının arada korsan kitap da sattığını biliyorum, neyse ki değiller. Uyarayım ben, Çanakkale'de oturan arkadaşlarımız varsa Ayışığı'ndan uzak dursunlar. Yola çıkmasaydım kesinlikle kitapları geri verir bir de çığırırdım orada bas bas ama Çanakkale'ye muhtemelen uzun bir süre sonra gideceğim için iş işten geçmiş gibi oldu biraz.

İkinci alışverişimi de Bauhaus'un yanına yeni açılmış, en azından benim yeni gördüğüm, gereksiz başka bir AVM olan Marmara bilmem ne'de bulunan D&R dan oldu. Neyse ki bu yüzümü güldüren bir alışverişti.  Babam Bauhaus'da bir şeyler bakarken zaman geçirmek için çizgi romanlara bakmaya karar vermiştim annemle. Yoksa girmeye tenezzül bile etmezdim, malum, boykot. Bir şey almak da içimden gelmiyordu ama normalde 75,50 liraya alacağım kitabı 15 liraya bulunca işler değişti.

İçeri bir girdim Can Yayınları 5 TL yazıyor."GEORGE ORWELL VERİN BANAĞĞĞ" diye daldım içeri, ama hiçbir kitabı indirimde değildi!! Ben de internetten ucuza alırım kamkim diye hava atarak döndüm indirim standına. Bir de ne göreyim, Oniki beş lira! Allah'ım gözlerime inanamadım. 29 buçuk liralık kitabı beş liraya almış olmanın sevinci hala yüreğimde. Oniki ve On Üç Yıl Sonra haricinde bir de annemin görüp beğendiği Sistem adlı kitabı aldım. Güzel bir şeye benziyor, konusu çok çekici bilim-kurgu, gerilim tadında gibi. Onun etiket fiyatı ise 22 TL idi. Bunun harici gözüme çarpan Susanna Tamaro'nun bazı kitapları ve almaya yeltendiğim Gölge Hırsızı idi. Dördüncü kitap hangisi olsun diye gidip gelirken üç kitapla yetinip çıktım. On beş liraya kitap alamadığımız bu ülkede üç kitap almak zor gerçekten. Can Yayınları'nın yakıcı fiyatlarından kurtulmak güzel geldi. Abim Oniki'yi mutlaka okumam gerektiğini söylüyordu, ertelemiştim hep ama şimdi okumak için can atıyorum. Bu arada abimden gelen bir uyarı var: İlk kitabı okuyanlar sakın ikinci kitabın arkasını okumasın, fazla spoiler yer alıyormuş.
Zaten en sinir olduğum şeylerden biridir, kitabın konusunu yazayım derken özetini çıkarmaları. Spoiler seven olduğu kadar sevmeyen de var sonuçta. Bloggerlar da buna dikkat etmeli bence.
Bir de hazır konusu açılmışken şu fiyatlara değinmek istiyorum. Bugün almayı çok istediğim Joker çizgi romanının fiyatını görünce gözlerim pörtledi. Kitaplar zaten fahiş fiyatlı, çizgi romanlar daha da fahiş fiyatlı. Amazondaki fiyatın dört katıyla satılıyor resmen. Soygun mudur nedir anlamadım ki? Tamam, bu birazda okuyucu oranına bağlı. Korsan kitaplar falan piyasayı bayağı bir bozuyor ama Türkiye'deki bestseller kitapların bile bu kadar pahalı olması ürkütücü. Nereye elini atsan bestseller okuyan buluyorsunuz. Hayır, basım kaliteleri iyi olsa bir şey diyemeyeceğim ama ciltli baskı bile çok az. Yurt dışında paperback'e burun kıvırıyor millet, bizim burada ciltli kitap görünce dilimiz damağımız kuruyor. Pegasus basıyor kafasına esince, yine de basıyor... Artemis de biraz ama ona cilt demek istemiyorum onun için es geçiyorum, onun haricinde en azından benim okuduğum tarzda kitaplar pek görmüyorlar cildi. Onu bırakın adam gibi kapak bile göremiyorlar.
Bunu da geçiyorum, Aynı Yıldızın Altında'yı D&R rafında görünce kalbim çarpmaya başladı. Annem "Al kızım, al kzıım..." dese de elimde fazla kitap biriktiğinden sonraya bıraktım. Ama ayracını kapmayı ihmal etmedim. Kasada bir tomar duruyor, çok da güzeller.

Bir de kitap olmayan, küçük bir alışverişten bahsetmek istedim. Annemler birkaç şey için markete girince bugün ben de direk daldım kitap ve dergi bölümüne. Ve ne aldım? Penguen'in yeni sayısını! Neden yazdım? Çünkü kesinlikle sen de okumalısın!
 
Hem çıkartmasına bayıldım hem de içeriğine. Son zamanlarda okuduğum en keyifli Penguen olmuş bana kalırsa. Bir Gezi Penguen'i olmuş tabii. İki TL ye bilinçlenmek isteyen varsa, tavsiyemdir. Direnişe devam.


Sonuç olarak, kitaplar rafta bu şekilde yer buldular,
Okuduğum Düşüş'ten sonra muhtemelen Ben Ölene Kadar'a geçeceğim. Onun ardından ne gelir bilemiyorum. Düşüş ile ilgili küçük notlarımı Goodreads'ten takip edebilir, görüşlerinizi yorum olarak bildirebilirsiniz.
Esen kalın!


Not: Ne çok yazmışım yahu..





 

6 comments:

  1. Bende "elit"i yeni aldım :) Beraber okuyabiliriz aslında çok eğlenceli olur , ben ölene kadarı çok istiyorum ama bir türlü bulamadım.Şansa bak ki ben Aynı Yıldızın altında'yı aldım sende benim istediğimi almışsın :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Beraber okuma fikrine katılıyorum, eğlenceli olabilir! Ne güzel tesadüfler bunlar böyle :D Güle güle oku Aynı Yıldızın Altında'yı :) Ben Ölene kadar'ı internette bulabileceğini düşünüyorum, internetten almayı tercih etmiyorsan biraz daha bakman gerekebilir, kolay bulunmuyor

      Delete
    2. Bana haber verirsen kesinlikle beraber okuyabiliriz tabii ben şu an Aynı Yıldızın Altında'yı okuyorum ama :( Bir daha ki alışverişimde büyük ihtimalle okuoku.comdan sipariş vericem muhteşem yaratıklarla birlikte :)

      Delete
    3. Benim de okumakta olduğum başka bir kitap var. Kitap yorumlarımın altına bundan sonra ne okuyacağıma dair bilgi vereceğim, ya da hesaplarımdan konuşabiliriz uygun olursa senin için :) Muhteşem Yaratıklar'ı beğenmiştim, fazla övgülü bir inceleme yer alıyor hatta blogda. Şimdiden keyifli okumalar! Aynı Yıldızın Altında zaten keyiflidir eminim :)

      Delete
  2. Kitaplarının hepsi çok güzel duruyor güle güle oku. :) Can Yayınları'nın kampanyasından Genç Kızlar ve Gece Tabloları'nı almıştım, yaz bitmeden bir iki kitap daha almayı umuyorum. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Teşekkür ederim çok :) Okuduğunda görüşlerini bana da bildirirsen sevinirim, belki ben de alırım. Ben de alabilirim, malum indirim tatlı geldi :D

      Delete