Saturday, January 17, 2015

Yurt Dışından İkinci El Alışveriş Deneyimi

İkinci el kitap almak, daha önce pek aklımda olmayan bir şeydi. Ne var ki, e-book yerine basılı kopya almak istiyorsanız, orijinal dilinden kitap almak zorlu bir iş. Malum, Türkiye'de seçeneklerimiz kısıtlı oluyor ve yurt dışından kitap sipariş etmek de o kadar basit değil. Peki neden? Kargodan fiyatı ve bekleme süresinden dolayı tabii ki.


Yurt dışından kitap sipariş ederken, kargosu bedava olan seçenekleri tercih ediyorum. Ülkemize bedava kargoyla sipariş getiren site de tek tük zaten. Ve kendilerinin de fiyatları biraz tuzlu olabiliyor. Örneğin, sipariş etmek istediğim iki adet ciltli (hardcover) kitap vardı ve bunlardan biri 18$, diğeri 21$  idi. Açıkçası, bir kitaba 40-50 lira arası para ödemek, üzerine de bir ay beklemek çok cazip gelmiyordu. Ben de daha önce de alışveriş yapmış olduğum Better World Books adlı siteden, ikinci el kitap sipariş etme fikrini çıkardım ortaya. The Wolves of the Mercy Falls serisinin son kitabı Forever ve uzuuuun zamandır okumayı istediğim Ellen Hopkins imzalı Crank'i sipariş ettim.



Better World Books'taki ikinci el kitapların dereceleri var. Used like new, used very good, used good ve used acceptable gibi.

Forever, ciltli  ve serinin diğer kitaplarının kapaklarına uyan kapağıyla aradığım bir kitaptı. "Used Good" etiketli bu ciltli baskısı 8$ gibi bir fiyata aldım yanlış hatırlamıyorsam.
Kitabın kapağı, zarar görmemesi için özel bir jelatinle geldi. Üstteki fotoğrafta jelatinli hali var, ama tabii ben daha fazla bekletmeden çıkardım onu. Düz halini solda görebilirsiniz.
Kitabın içinde en ufak bir karalama yok. Aynı şekilde kapağında da yırtık ya da boyanmış yer yok. Sadece kitabın altında ufak bir kahve lekesi var (sağ fotoğraf); fakat bu da kitabın sayfalarındaki yazılara bile dokunmamış. Yani bir problem yaratmıyor. Memnun kaldım diyebilirim.

Crank, her yerde yeni kapağıyla satılıyordu ve ben de hem ucuz olsun hem de bu güzel kapakla alayım diye ikinci elini tercih ettim (fark ettiyseniz, crank yazısı uyuşturucuyla yazılmış). Roman, "used very good" etiketi taşıyordu ve bu nedenle de Forever'dan daha iyi bir durumda olmasını bekliyordum; ne var ki ciltsiz olduğundan dolayı yıpranması daha kolay olmuş. Yanda görebildiğiniz gibi, kapağında bir zedelenme var ancak kapak bükülmüyor, açtığınızda dümdüz duruyor. Bir de kitabın sırtında deformeler var, bu da aynı şekilde ciltsiz kitapların bir problemi. Yine Forever'da olduğu gibi, sayfalarda en ufak bir problem yok, çizik ya da yırtık görmedim. Ayrıca, kitabın üzerine yapıştırılmış numarayı da kolayca çıkarttım, o da sorun yaratmadı.

Ellen Hopkins'in tarzı beni benden aldı
Hopkins'in yazım tarzı *.*
Sonuçta gayet ucuz, hayal kırıklığına çok yer vermeyen bir alışveriş yapmış oldum. Peki ne kadar sürede geldiler? İşte burası ayrı bir hikaye.
Normalde, siparişinizin 21 iş günü içerisinde gelmesi gerekir. Daha önce de aynı siteden kitap aldığımı söylemiştim ve o 30 günde gelmişti yanlış hatırlamıyorsam. Ancak bu sefer, kitapların gelmesi bir buçuk ayı buldu ve 21 iş gününü geçince anında siteye haber yolladım. Bi hafta bekleyin dediler, gelmedi. Tekrar dediler, yine gelmedi. En sonunda siparişin postada kaybolmuş olabileceğini söylediler üzülerek ve paramı geri iade ettiler. İade gerçekleştikten iki gün sonra posta geldi...

Yani diyeceğim o ki, postanız kaybolsa bile site size yardımcı oluyor ve her adımda da yanınızdalar. Güvenerek alışveriş yaptım ve sonunda da mutluluğa kavuştum. Yurt dışından kitap almaya devam edeceğim, uygununa denk geldikçe ikinci el alışveriş yapmaktan da çekinmeyeceğim. Umarım merak edenlerin de akıllarındaki birkaç soruyu yanıtlayabilmişimdir.

İşte bu da böyle bir maceraydı.

5 comments:

  1. Biraz çekinsem da güzel bir yola benziyor aslında denemek lazım. *.*

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ben de çekiniyordum başta, kullanılmış kitap almakta çekince görmüyorsan güvenilir bir siteyi dene derim ^_^

      Delete
  2. Merhaba ,

    İnternete güvenemeyen arkadaşlar Süleymaniye'de kitapci ahmet var oraya bakabilirler. Yabanci dilde aradığım kitapları orada bulabiliyorum

    ReplyDelete
  3. Kitapların hayırlı olsun diyeceği de bloğunu biraz geç farketmiş bulunmaktayım maalesef :( Fakat yine de hayırlı olsun diyeyim ^^ Bu arada benim sorum şu kargo olarak hangi firmayla geliyor ya da diyelim eve geldiler evde yokuz onu nasıl yapacağımı bilemiyorum. Bu konuda küçük bir aydınlatma yaparsan sevinirim

    ReplyDelete
  4. Bu siteden alışveriş yapacagim adresi türkçe yazabilir miyim ingilizce mi yazmam gerek?

    ReplyDelete