Friday, January 16, 2015

Film Arası: Lucy


Film: Lucy
Yönetmen: Luc Besson
Oyuncular: Scarlett Johansson, Morgan Freeman, Min-sik Choi, Amr Waked
IMDb Puanı: 6,4
Yılı: 2014


Scarlett Johansson ve Morgan Freeman'ın baş rollerini paylaştığı Lucy, sinemaya girdiğinde büyük yankı uyandırmıştı. Aslında, vizyondayken izlemek istemiştim ancak olumsuz yorumlar okumaya başlayınca hevesim kırılmıştı ve sonunda vazgeçmiştim. Bugün, hazır boş zamanım varken oturup izleyeyim dedim. Bilim-kurgu türünde, aksiyon dolu bir filme ihtiyacım vardı.

Filmin konusu, genel olarak "İnsan, beyninin %100'unu kullansa ne olurdu?" sorusundan yola çıkarak yazılmış. Lucy, vücuduna doğrudan karışan bir uyuşturucu madde nedeniyle yavaş yavaş beyninin kapasitesini zorluyor. Kabiliyetleri ve algısı değişiyor, gelişiyor, yeni yetenekler kazanıyor. Aynı zamanda, onu insan yapan duygular sönmeye başlıyor. 


Aslına bakarsanız, filmin görsel efektleri, diyaloglar, çekimler harika. Gerçekten. Filmin senaryosu bana biraz yetersiz geldi gerçi, izledikten sonra daha uzun ve biraz daha ciddi bir şeyler arıyorsunuz; ancak buna rağmen yine de etkileyici, düşünce açan bir yapıt gibi.

Sanırım filmde bir temel, bir de ufak hata var.
Bunlardan temel olanı, kurgunun dayanağının çökebilir olması. Ne mi demek istiyorum? Şöyle ki, insanın beyninin sadece %10'unu kullandığı söylemi günümüzde yalanlanmış durumda. Buna dair hiçbir gerçeklik yok hatta. Film de bu yüzden, ciddiyetini kaybediyor sanki. İzlerken kafamdan bu düşünceyi atmaya çalışıp, filmin tadına varmaya çalıştım sürekli. Ancak yaşananlar da fazla destekleyici değildi. Yani kurgunun sağlam çivilerle çakılmadığını söylemek doğru olur. 

Her ne kadar filmin temeli gerçekçi değil desem de, işlenen fikrin hoş olduğunu da kabul etmek gerek. Filmde ki düşünceler, anlatılmaya çalışılan şey ve zaman kavramını sunuşu çok güzeldi bana kalırsa. Üzerine başarılı oyuncu kadrosu ve efektler eklenince her şeye rağmen oturup keyifle izliyorsunuz eseri. Dediğim gibi, senaryoyu sadece bir senaryo olarak görürseniz, fazla sorun yok gibi. 
Aslında film çok arada kalmış. Sevdiğim yönleri çok oldu, ama film bir türlü üzerinden yüklerini atamadı işte... Böyle bir konuyu, daha iyi bir kurguyla önümüze koysalardı belki, her şey daha güzel olabilirdi. Yine de izlemesi hoş. Kafa dağıtmak için birebir denebilir. Hayran olmadım, fakat izlediğime de kesinlikle pişman değilim. İşte böyle ortalarda bir şey. 

Bundan sonra oturup bir film daha izleyesim var. Bakalım o ne olacak.
Size de bol bilim-kurgulu, güzel günler!

1 comment:

  1. Merhaba
    Filmi bende izledim.
    Filmi beğendim. Eleştirilerin asıl sebebi bence net bir son olmayışı.Sonu açık bırakılmış herkes kendi düşüncesine göre final yapsın istenilmiş ama bu güzel filme bu yapılmasaydı iyi olurdu.

    ReplyDelete