Friday, October 10, 2014

İnceleme: Batman: Pelerinli Süvariye Ne Oldu?/Whatever Happened to the Caped Crusader?



Kitap: Batman: Pelerinli Süvariye Ne Oldu?
Orijinal Adı: Batman: Whatever Happened to the Caped
Crusader?
Yazar: Neil Gaiman
Çizer: Andy Kubert
Yayıncı: JBC Yayıncılık
Goodreads Puanı: 3.92 (9. 768 oy)
Sayfa Sayısı: 128

Ben öldüm mü?"
"Henüz değil."
"Öyleyse bana neler olup bittiğini anlat."
"Sen dünyanın en büyük dedektifisin, Bruce.
Neden kendin çözmüyorsun?"

O Gotham şehrinin koruyucusu, onun intikamcı ruhu, onun Kara Şövalye'si. Yıllarca şehrin sokaklarının güvenliğini sağlamak için tek kişilik bir savaş sürdürdü. Ama bu gece savaş en son ve en büyük kurbanını aldı…

Batman'in kendisini…

Maskeli İnsan Avcısı, doğduğu yer olan Crime Ara Sokağı'nda bir tabutta yatıyor. En yakın arkadaşları ve en ölümcül düşmanları ona son kez saygılarını sunmak için bir araya geliyor. Her biri tanıdıkları Batman hakkında çok farklı bir hikâye anlatıyor. Nasıl yaşadığını ve Nasıl öldüğünü. Kara bir siluet, gecenin içindeki bir gölge gibi ölünün anılmasını izliyor. Bu kahramanların ve kötü adamların anlattıkları birbiriyle çelişen öykülerin hepsinin doğru olamayacağını biliyor. Gece bitmeden önce, tabutun kapağı Batman'in üstüne sonsuza dek kapanmadan önce, bu soruya cevap vermesi gerekiyor:

Pelerinli süvari'ye Ne Oldu?

Kara Şövalye'nin tarihinin onlarca yılını unutulmaz bir hikâyeye dokuyan usta hikâyeci, çok satan yazar Neil Gaiman (Sandman, Caroline, American Gods) ve çizgi roman süperstarı Andy Kubert (X-Men, Captain America, BATMAN) bir Amerikan simgesine dokunaklı bir bakış sunuyorlar.





Neil Gaiman, en sevdiğim yazarlardan biri ve Batman en sevdiğim çizgi roman kahramanı. İkisinin birleşimini tabii ki çok merak ediyordum.

Pelerinli Süvariye Ne Oldu? Batman'in ölümünü anlatıyor. Batman, Crime sokağında bir tabutun içinde yatıyor ancak ölümü ve yaşamı hakkında birçok karakter (Catwoman, Alfred, Joker gibi...) farklı şeyler söylüyor. Neil Gaiman çizgi romana çok güzel bir önsözle başlıyor ve diyor ki; Batman sona erseydi, benim için böyle sona ererdi.

Gaiman oldukça güzel ve okunmaya değer bir tema işlemiş, kurduğu cümleler ve özellikle hikayenin sonu kusursuzdu. Üzerinde düşünülmüş, üstün zekayla yazılmış bir eser Pelerinli Süvariye Ne Oldu. Ayrıca çizimleri de kusursuz. Andy Kubert gerçekten iyi iş çıkarmış, sayfaların tasarımı fazlasıyla keyifli. Aynı zamanda renklendirme de oldukça başarılı.

Bu çizgi romandaki tek sorun biraz fazla kısa olmasıydı. Çizgi romanlar zaten genellikle aşırı uzun olmuyor ancak bu bir hayli kısaydı. En azından böyle bir kurgunun daha fazla sayfayı hak ettiğini düşünüyorum. Bundan dolayı konu hakkında daha fazla şey söylemeyeceğim, zaten ana tema az önce bahsettiğim gibi. Bir tarafta Batman'in cenazesi ve anlatılan hikayeler, bir tarafta kaybolmasına ramak kalmış Bruce'un ruhu var.

Cildin içinde Gaiman'ın imzasını taşıyan üç adet hikaye daha bulunuyor, ancak onlar farklı çizerler tarafından resimlenmiş ve Pelerinli Süvariye Ne Oldu? kadar iddialı değiller tabii ki. Ama onlarda gayet eğlenceli ve hoşlar. Ben okurken keyif aldım.

Pelerinli Süvariye Ne Oldu? kısaydı, ancak kısa olduğu kadar da etkileyiciydi. Son sayfasında gözlerim kocaman olmuştu ve kalbimde bir burukluk bıraktı geriye. Sonda verilen mesaj ve Batman imajı yüzümde kırık bir gülümsemeye neden oldu.

Eğer Batman'i seviyorsanız, bu çizgi romanı kesinlikle tavsiye ediyorum, Neil Gaiman'ın kaleminden çıkmış bu eser sizi kesinlikle içine alacak. Ancak Batman hakkında çok bilginiz yoksa bununla başlamanızı önermiyorum; zira karakterleri önceden biraz tanıyor olmanızda fayda var.

JBC Yayıncılık her geçen gün daha iyi işler çıkarıyor. Ülkemizde bu  gibi DC ve Marvel yayınlarının giderek yaygınlaşması beni sevindiriyor. Çizgi romanların fiyatı her ne kadar biraz tuzlu olsa da her alışverişimde en az bir tane sepete ekleyeceğim artık. Bana kalırsa paranızın karşılığını alıyorsunuz.

Bir sonraki yazıda görüşmek üzere, özgür günler!


No comments:

Post a Comment