Thursday, February 19, 2015

İnceleme: Superman, Yeni Dünya/Earth One



Kitap: Superman: Yeni Dünya (Vol 1)
Orijinal Adı: Superman: Earth One, Vol1
Yazar:  
Çizer: Shane Davis
Yayıncı:  Yapı Kredi Yayınları
Goodreads Puanı: 3.88 (9.558)
Sayfa Sayısı: 136


ÇELİK ADAM, YENİ BİR NESİL İÇİN HİKÂYESİNİ BİLDİĞİNİZİ ZANNEDİYORSUNUZ.

Clark Kent farklıydı. Uçabiliyordu. Duvarların arkasını görebiliyordu. Bakışıyla nesneleri yakabiliyordu. Ölümlüler arasında bir tanrıydı. Ama yalnız ve amaçsızdı.
Çoğu yirmi yaşındakiler gibi hayatıyla ne yapmak istediğini bilmiyordu. İstediği şeyi seçebilirdi: spor, bilim, finans sektörü veya medya. Sadece gökyüzüyle sınırlıydı... eğer güçlerini ve gerçek kimliğini dünyadan saklarsa. 
Uzak gezegenlerden gelen gemilerle gökyüzü karardığında ve Dünya’nın varlığı tehlikeye girdiğinde, Clark hayatının en zor kararını vermek zorunda kalacaktı: bütün insanlığın gözlerinin önünde ortaya çıkmak ve normal bir yaşam şansını sonusuza dek feda etmek... ya da dünyanın yok olmasına izin vermek. 
Yazar J. Michael Straczynski, Krypton gezegeninin son evladının hikâyesini modern zamanlara taşıyor ve kendi gezegenini yok eden yabancı güçten insanlığı kurtarmak için verdiği savaşı anlatıyor. Çizer Shane Davis ile beraber, Straczynski çok farklı bir SUPERMAN sunuyor.




Doğruyu söylemek gerekirse hiçbir zaman büyük bir Superman hayranı olamadım. Ne var ki, Man of Steel ve geçen gün izlediğim Lego Movie (onun da yazısını yakında yazacağım) düşüncelerimde biraz değişiklik yarattı. Ben de bir ay önce aldığım Superman: Yeni Dünya'ya başlayayım dedim.

Yeni Dünya/Earth One dizilerinin özelliği şu, kahramanların hikayelerini -çoğu olayı orijinaline sadık bırakarak- yeniden yorumluyorlar ve yaşananları en başından itibaren görüyoruz.

Straczynski'nin yarattığı hikaye her ne kadar güçlü gözükse de, önümüze koyduğu Clark Kent bana öz güvensiz, gardı düşmeye hazır bir karakter gibi geldi. Aslına bakarsanız gerçekçi ve hoş bir duygu ortamı var seride, ama ben biraz daha sert ve güçlü bir Superman bekliyordum sanırım. Yine de Yeni Dünya kuruluşu olarak, genel kurgu (Superman'in yaratılışı) kötü diyemem, başlangıç hikayesi ve Clark'ın geçmişi güzel işlenmişti.

Fakat, çizgi romana olay örgüsü yönünden bakacak olursam oldukça zayıf olduğunu söyleyebilirim. Bundan önce Batman: Baykuşlar Divanı'nı gibi inanılmaz bir kurgu görmüş olmam da bir beklenti içerisine sokmuştu beni tabii. İkisini yan yana koyunca arada dağlar kadar fark var diyebilirim. Bu ne demek? Şu demek:
Superman: Earth One'ı okuması her ne kadar keyifli olsa da beni heyecanlandıran, aşırı etkileyen bir yeri de olmadı. Tahmin edilebilir olayları vardı. Karşımızdaki düşman, ikisinin arasında geçen kavga bana okurken gözlerimi kocaman açmadı yani...
Belki de, ilk cilt olduğundan böyledir; bilemiyorum. Ve bunun için de ikinci cildi merak ediyorum. Bir şans vermem gerek diye düşünüyorum, zaten insanlar da ikinci cildin çok daha iyi olduğunu söylüyorlar. Belki kurgu derinleşir, ortaya daha iyi bir şeyler çıkar.

Tabii, ikinci cildi okumak istememin asıl nedenlerinden biri de bu çizgi romanın güzel çizimlere sahip olması. Kurgu vasat, evet, ama çizer iyi bir iş çıkarmış. Gerçi, en son sayfalardaki Clark tasarımları pek hoşuma gitmedi; yine de dediğim üzere, seriye bir şans vermek istiyorum. Neler olacak beraber göreceğiz.

Yeni yazılarda görüşmek üzere, süper günler!


2 comments:

  1. Blogumda sizi mimlediim! http://atlantisdengelenkitapkurdu.blogspot.com.tr/2015/02/mimlendim-kitap-tag.html Kolay gelsin ^^

    ReplyDelete
  2. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete