Wednesday, June 18, 2014

İnceleme: Umutsuz/Hopeless


Kitap:
Umutsuz (Hopeless #1)
Orijinal Adı: Hopeless (Hopeless #1)
Yazar: Colleen Hoover
Yayıncı: Epsilon Yayıncılık
Goodreads Puanı: 4.46 (104.987 oy)
Sayfa Sayısı: 429

Lise son sınıf öğrencisi olan Sky çapkınlığı kendi şanıyla yarışan Dean Holderla tanışır. İlk karşılaştıkları andan itibaren Holder onu hem korkutur hem de cezbeder. Ona dair bir şeyler, Skyın derinlere gömmek için çok uğraştığı sıkıntılı geçmişine ait anılarını ateşler. Sky ondan uzak durmaya kararlı olsa da Holderın kararlı tutumu ve esrarengiz gülümsemesi savunmasını yerle bir edip aralarındaki bağın güçlenmesini sağlar. Ama gizemli Holderın sakladığı sırlar vardır, bu sırlar ortaya çıkar çıkmaz Sky sonsuza kadar değişir ve güven duygusu gerçekler karşısında yenilgiye uğrar.

Sky ve Holder ancak çıplak gerçeklerle cesurca yüzleşerek yaralarını iyileştirebilecek ve sınır tanımadan yaşayıp birbirlerini sevebileceklerdir.

Umutsuz nefesinizi kesecek, merakınızı uyandıracak size ilk aşkınızı hatırlatacak bir roman.


Sanırım duygu patlamasının eşiğindeyim. Bir yandan kitabın son sayfaları için üzülüyor, bir yandan ikinci kitabı okumak için sabırsızlanıyor, diğer yandan ise Umutsuz, beklentimin kat kat üstünde çıktığı için seviniyorum.

Galiba bir kitabı okurken beni en çok mutlu eden şey umduğumdan daha iyisini bulmak. Umutsuz'a başlarken içim çok karamsardı çünkü kitabın baştan sona ajitasyon yüklü, abartılmış olaylarla dolu bir kitap olacağını düşünüyordum. Hele de içinde Holder-Sky ilişkisi ön planda denince dedim ki: kesin bir kötü çocuk var. Önce atışmalar, sonra birbirlerini sevmeler... ardından da kötü çocuğun bir sırrı çıkar (mesela çocuk eski sevgilisine çok aşıktır kıza bir şey olmuştur ve kızın adı Hope'tur), bunlar ayrılırlar, sonra tekrar barışırlar ve evlenirler. Ve kitap böyle çıkmadı. Ve ben böyle olduğu için aşırı mutluyum. Ve... ve... ve... Holder çok tatlı.
Şu an size sayfalarca Dean Holder'ın nasıl güzel olduğunu anlatıp inanılmaz bir fangirl'lük yapabilirim ama yapmıyorum çünkü beni etkileyen asıl kısım bu yakışıklı adam değil, hikayenin derinliği.

Kitabın arka kapağında bahsedilen şu "saklanan sırlar" olayı gözümde büyüyüp duruyordu. Çok saçma bir şey çıkacağına emindim ve kitabın iki yüzüncü sayfasından sonra falan kızın aşırı tepki olaylarına çok sinirim bozuldu ancak yazar her şeyi öyle bir tasarlamış ki son sayfayı çevirdiğinizde bütün taşlar yerine oturmuş oluyor ve siz ağzınız açık bakıyorsunuz.

"Tüm ilklerin canı cehenneme, Sky. Benim için önemli olan tek şey seninle sonsuza kadar sürecek şeyler."

Konudan bahsetmek gerekirse...
Sky, teknolojiden ve lise yaşamından uzak bir genç kızdır; evde eğitim görmüştür ve sıradan ama hoş bir yaşam sürmüştür. Hayatı boyunca hiçbir erkeği çekici bulmamıştır... ta ki Dean Holder adında bir çocuk yanına gelip, onu tanıdığı birine benzettiğini söyleyene kadar. Yepyeni bir maceraya adım atan Sky, her şey tıkırında giderken birden hayatını kaplayan sırlarla karşılaşır ve tüm gerçeklerle yüzleşmeye mahkum olur.

Dediğim gibi, kitabın aslında ağır ve derin bir konusu var. Okuduğunuz kesinlikle basit bir aşk romanı değil, yazar sadece ilişkiye odaklanan bir roman sunmamış. Zaten hikayenin üzerinde düşünüldüğü belli. Şaşırtıcı, beklenmedik ve kesinlikle alelade değil. 

Yazarın hem düşünce tarzı, hem de kalemi çok hoşuma gitti. Baştan sona merak uyandıran, aynı zamanda eğlendiren, bir yandan da hüzünlendiren bir eser ortaya koymayı başarmış. Serinin diğer kitabı olan Yeni Bir Umut'u okumak için sabırsızlanıyorum diyebilirim. Hem de ikinci kitap, Holder'ın ağzındanmış. Yani bu demek ki daha fazla fangirling, daha fazla tutku ve daha fazla hüzün.

Yeni bir yazıda görüşmek üzere!
Holder'lı günler.

Puan: (5 üzerinden)


2 comments:

  1. Umutsuz benim için çok özel bir kitap oldu gerçekten kuru bir aşk hikayesinden çok daha fazlasıydı ve inanılmaz ağlattı *.*

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ben de aynı şekilde düşünüyorum ^_^ Ağlamadım ancak son sayfalarda ağlamama ramak kalmıştı!

      Delete