Wednesday, August 28, 2013

Young-Adult Başlangıç Seti

Geçenlerde gördüğüm bir fotoğraf üzerine, aklıma değişik bir fikir geldi. Bilirsiniz, ben tavsiye vermeyi seven bir insanım; dedim ki acaba YA(Genç-Yetişkin) kitaplarına başlamak isteyenler için yol gösterici bir yazı yazsam nasıl olur? Bunun üzerine, şöyle bir şey çıkıyor karşımıza:

Kitap Harici Yanınızda Tutmanız Gereken Ögeler

MENDİL
 Duygusal bir patlamanın nereden ve ne zaman geleceğini asla bilemeyiz.
Ancak, -deneyimli biri olarak söylüyorum ki- ister distopya, ister romance olsun, bir yerde göz yaşartıcılık vardır. Özellikle dışarıda iseniz, yanınızda bir mendil bulundurmaktan zarar gelmez!

BİR YASTIK
 Eğer kitabınızı zaten yatakta okuyorsanız, fazladan bir yastık. 
En büyük booknerd problemlerinden biri oturduğunuz yerde sürekli dönmeniz, sonradan bel ağrısı çekmenizdir. Bir yastık veya fazladan bir yastık her zaman yardımcıdır. Kitaba başlamadan önce yerinizi konforlu olacak şekilde ayarlayın. Kitabın akıcılığına kapılmışken bir de ağrı çekip başınıza iş çıkarmayın.

SU
 En temel ihtiyaç, bir YA okurken unutuluyor, odanızdaysanız mutfağa gitmek zor geliyor, geri gelmek daha zor...
En çok yaşadığım zorluk bu olabilir gerçekten. Zaten üşengeç bir insanım, YA okurken iyice üşengeç oluyorum. Başucunuza bir bardak su koymak güzel olabilir.
Alternetif: Su harici, yanınıza kahve, çay ya da kola gibi içecekler almak da faydalı. Okurken güzel gidiyor.

YİYECEK
 YA okurken unutulan ikinci bir ihtiyaç. Bu yazı git gide "adaya düştüğünüzde alacaklarınız." tarzına dönüyor...
Yannızda bir çikolata bulundurmanın hiçbir zararı yok. Hem açlığınızı bastırmakta, hem de kitapta gergin bir andaysanız sizi yumuşatmakta çok işe yarıyor.

KİTAP AYRACI
 YA kitaplarına genelde uykusuzluktan ölecek hale geldiğiniz de ara verilir veya bir acele bir durum olduğunda. Her ikisinde de kalkıp ayraç aramak hiç hoş olmuyor. Kitap okurken yanımda olmazsa olmazımdır zaten ayraç. Elinizi attığınızda bulacağınız yerde olmalı. 

NOT DEFTERİ YA DA POST-IT
 İlginizi çeken mükemmel cümleleri kaydetmek içgüdüsel bir dürtü oluyor bir yerden sonra. Yanınızda bir kağıt kalem ya da post-it bulundurmak faydalı.
Paylaşılan alıntılar, bilgisayara kaydettiklerimiz ilk önce post-it'ten geçiyor. "Acaba yapıştırsam mı?" "O kadar iyi bir söz mü?" tartışmaları yer yer eğlenceli de oluyor.

YA BAŞLANGIÇ KİTAPLARI
 Bloggerlara en çok gelen soru muhtemelen "Genç-Yetişkin okumak istiyorum, ne önerirsin?" oluyor. Konusuna göre öneriyorum, siz seçin! (Unuttuğum kitaplar için sonradan acı çekerek yazıyorum...)

 FANTASTİK TUTKUNLARINA

VAMPİR TAKIMI
-Bu kısım, aslına bakarsanız "Twilight'tan sonra ne okuyabilirim?" diyenler için de olabilir.-
Kan emiciler son yıllarda kitap dünyasını sallıyor. Genç-Yetişkin de başlangıç Vampir Günlükleri oldu diye tahmin ediyorum. YA ve Yetişkin tarzları arasında vampirler biraz değişiyor, ancak parlayanını da parçalayanını da çok seviyoruz!

Vampir Günlükleri
Dizisini çok seviyoruz, kitabını da severiz diyerek başlamak istiyorum. Dizi kitaptan çok farklı bunu da belirteyim. Ancak Uyanış ve Savaş, tam bir YA başlangıç kitabı. Seri kaç kitaptan oluşuyor emin değilim, ancak Vampir Günlükleri: Avcılar ile beraber gayet uzun bir keyif yaşayabilirsiniz. Vampir Günlükleri birçok YA gibi biraz basit bir kitap, ama eğlenceli, sıkmayan bir roman. Başlangıç için gayet uygun.





Vampir Akademisi
Diğerlerinden biraz daha fazla savaş içeren bir seri sanırım. Ne diyeyim, ne ilk kitabın konusundan, ne serinin isminden ne de kitap kapağından etkilenmiştim. Sonra bir anda aldım, ardından bağlandım. Okuduğunuz ilk YA kitabı değil de, ikincisi olmaya gayet uygun Vampir Akedemisi. Aşk, aksiyon, arada hüzün... Genç Yetişkin de olması gereken her şey var içinde.

Bree Tanner'ın İkinci Hayatı
 Alacakaranlık serisine pek sıcak bakmasam da, arkadaşımdan alarak okumuştum bu kitabı. Ve önümüzdeki günlerde orjinal baskısını sipariş etmeyi düşünüyorum. Çok, çok sevmiştim. Meyer'in kitaplarından birini tavsiye edeceğim hiç aklıma gelmemişti ama bu kitabı okuyun. Gerçi önce Tutulma'yı okumanızda fayda var tabii. Ancak Tutulma'nın sadece filmini izlemişseniz, yine gidip rahatça okuyabilirsiniz. Kısa ancak gayet hoş bir kitap. Vampir dünyasına girmek için de çok uygun.




MELEK TAKIMI

Melekler, muhtemelen en çok hoşuma giden fantastik öge. Ah, ah bitiriyorlar beni. Özellikle de YA'larda karşımıza çıkan, fangirllerin tutkunu olduğu o melekler... Evet sevgili takipçilerim, melek gördüm mü ben de bir fangirle dönüşüyorum, yapacak bir şey yok. Başmeleği de düşmüş meleği de seviyoruz. Hem uzun süreli YA tutkunlarına, hem de YA'ya başlayacaklara uygunlar. Yani sonuç olarak, meleklerin her türlüsünü tavsiye ediyorum, ancak şu üçü başlangıç için çok uygunlar:

 Fısıltı
 Of of... şu an ne kadar heyecan yaptım bir bilseniz. İlk göz ağrılarımdan biri bu kitap. Dördüncü ve son kitabı Final beni azıcık üzse de ben bu seriye bayılıyorum. YA'ya başlamak için en güzel kitap olabilir. Zaten internette kitap bloglarında ya da ilgili sayfalarda gezindiyseniz bu kitabı duymamış olmanız zor. Fısıltı'yı duymadıysanız da Patch'i mutlaka duymuşsunuzdur. İşte dillere destan kitap, bu kitap. Tamam, yani öyle edebi bir eser değil de Young-Adult türünde favorilerimdendir kendisi. Belki de beni YA'ya bağlayan serilerden biri olduğu için bu kadar özel, ancak bu kadar hayran yanılıyor olamaz!


Düşüş
 Bu kitap, çok büyük umutlarla başlayıp biraz hayal kırıklığına uğradığım kitaptı. İkincisini henüz okumadım ancak şimdi düşününce yeni başlayanlar için gayet güzel. İkinci kitabı da hemen okumam da fayda var hatta. İki yakışıklı, gizemli olaylar, aksiyon ve aşk... bu kadarı zaten yeterli gibi. Ben Düşüş'ün çok büyük bir hayranı değilim ama o kadar çok seveni var ki yer vermeden olmaz dedim. Zevkler de tartışılmadığına göre siz de bir şans verebilirsiniz!



Meleğin Düşüşü
Kesinlikle çok çok daha popüler olması gereken kitap... hayranım Meleğin Düşüşü'ne! Burda gördüğümüz melekler biraz daha farklı, biraz daha karanlık. Kitap da yaşanan olaylar da aynı derecede karanlık, belirteyim. Meleğin Düşüşü'ne ne kadar övgü yağdırsam az. Okurken ölüp bitmiştim, ikinci kitabı beklerken de. Umarım DEX yayınları geciktirmez, hem okuyucuları sevindirir hem de yeni başlayacaklara hemen iki kitabı sunar. Kara fantazya'dan geçiş yapacaklara gayet uygun bir kitap. Meleğin Düşüşü size YA'yı sevdirecektir.



DİSTOPYA TAKIMI
En sevdiğim takım melekler mi yoksa distopya mı karar veremiyorum. Ama iyisiyle kötüsüyle, distopya her şekilde sevilir! (Not: Meleğin Düşüşü'nü her ne kadar Melekler kategorisine yazsam da kendisi distopik bir romandır, bilginize.)

 
Açlık Oyunları
Okumayan kaldı mı, bilemiyorum ama ben tavsiyemi vereyim. Genç kitabı okumak isteyen varsa direk alsın okusun Açlık Oyunları'nı. İkinci olarak burada yazdığım kitaplardan birini okusun. Benim ilk YA kitabım, ilk göz ağrım, en sevdiğim seri Açlık Oyunları. Finnick aşkımdan dolayı tahmin edenler vardır zaten. Hiçbir şeye değişmiyorum kendisini. Artık ben anlatmayayım bu kitabı. Siz okuyun.






 Yoklar
Çok sevdiğim başka bir kitap. Yoklar, gerek üslubuyla gerekse konusuyla etkileyici bir serinin ilk kitabı. King romanlarından YA'ya geçecek varsa ilk önerim onlara Yoklar kitabı olur kesinlikle. Gizemin üst safhalarda yer aldığı, mistik olayların olduğu farklı bir kitap Yoklar. Aynı zamanda her gencin, hayatında en az bir kez düşünmüş olduğu soruya da açıklık getiriyor; Yetişkinler olmasaydı ne olurdu?



  
KARIŞIK TAKIM
Klişelerden bıkanlar için, yine altenatiflerimiz var tabii. Aslında Karışık Takımdakileri de ayırcaktım ancak hepsinden teker teker olunca böyle bir isimde toplayayım dedim. Yeni fikirler, güzel fikirler var burada. 


Muhteşem Yaratıklar
 Büyücü takımına ait olan Muhteşem Yaratıklar benim de çok sevdiğim bir kitap. Okurken edebilikten de ödün vermiyorsunuz. Yazımı gayet güzel, aşk dolu, duygusal ve fantastik. İnsan daha ne ister diyorsunuz adeta. Filmini izleyenler varsa aranızda, hemen bildireyim filmiyle kitabı arasında benzerlik pek yok. Kitap kat kat daha güzel. Ben de unutmadan ikinci kitabı alayım.






 Kemikler Şehri (Ölümcül Oyuncaklar)
Üç ya da dört kitabını beraber şipariş edip, ardından "Tanrım ne yaptım ben!" diye dehşete düştüğüm seriydi. Ya beğenmezsem diye düşünmüştüm, neden sadece ilkini almadım? Sonra okumaya başladım ve dedim ki iyi ki diğerlerini de almışım. İnsanlara ısrarla okutabileceğim bir seri. O kadar çok seviyorum ki... sizi hem YA, hem de kitap tutkunu edebilecek bir seri. Filmi yurtdışında çoktan çıktı, Türkiye gösterimine kadar çabuk koşun okuyun!






Benim İçin Öl
 Son zamanlarda yeni bir tür olarak karşımıza çıkıyor bu kitabın içindekiler. Yeni vampirler olabilirler kendileri. Benim İçin Öl, Paris'in gizemli sokaklarında geçen bir aşk hikayesi. YA'da bulunması gereken bütün özellikleri barındırıyor kendisi. Üçlemenin ilk kitabı olan Benim İçin Öl sizi hem seriye hem de Genç-Yetişkin'e bağlayacak. Biraz da Vincent'a tabii...
 




REAL LIFE HAYRANLARINA

Fantastiğin tutkunu olduğu kadar, gerçek yaşamın tutkunu olan da var. Ben her ikisini de seven biri olarak YA kategorisinde tavsiyelerimi vereyim! 

  
Aynı Yıldızın Altında
Bu yıl Türkiye'deki en popüler kitap oldu herhalde. Kendisi şu anda benim de en sevdiğim kitaplardan biri. John Green'in mükemmeliyetiyle yazılmış olan eser sizi yaşamınızdan alıp götürüyor, kitabın içinde uyanıyorsunuz adeta. Yine, ne kadar çok şey söylesem de yanında hiçbir şey ifade edemeyecek türden bir kitap. Zaten bu kadar kişi tavsiye ediyor, okuyun demektan başka bir şey gelmez elimden.




Gri Gölgeler Arasında
Yine, en sevdiğim kitaplardan biri. Hiç unutmayacağım sanırım. Mükemmel kelimesinin karşılığı olarak yazılabilecek türden. Bu sefer tarih kokan bir eser. Stalin'in esiri bir aile, bir genç kız ve öyküsü... Yaşanan masum aşk, hayata tutunma umudu, hüzünler ve kayıplar...  Yine daha fazla kişinin bilmesi gereken bir eser. Hem de dünyanın en samimi yazarlarından birinin kaleminden.



  
ROMANTİK TAKIM
O kadar uzun bir yazı yazmışım ki, şu an ben bile kendime şaşırıyorum. Bu yazıyı okumatan sıkılmışsınızdır artık herhalde. Tavsiye edeceğim son üç kitap da aşkseverlere.


Tatlı Bela, Kusursuz Kimya ve Kolay benim YA romance de en sevdiklerimden. Aslında üçü de birazcık New-Adult sayılabilir. Daha doğrusu ikisinin ortası, en azından 15+ tarzı. Üçünü de çok severim romantik bir genç-yetişkin okuyayım diyenler bunlarla başlayabilir.

Yazdım yazdım sonuna geldim artık. Umarım "YA istiyorum, ne tavsiye edersin?" sorusuna yanıt vermişimdir. Biraz daha kesin bir cevap isterseniz yine yardımcı olurum tabii ki. Yorum bırakmanız yeterli.
Bol kitaplı günler.




5 comments:

  1. Çok güzel olmuş liste, ellerine sağlık :D

    ReplyDelete
  2. Kusursuz Kimya ve Kolay'ı okumak istiyorum!!
    Kitap haricinde yanımızda tutmamız gerekenler çok güzel bir liste olmuş. Gerçekten hepsi gerekli bence. Bazen defterimi yada post-it'imi unutuyorum kalk git al tam heyecanlı yerde! cık olmuyor yani :((

    ReplyDelete
    Replies
    1. En kısa zamanda okursun umarım! Teşekkür ederim, aynı sorunu ben de çok yaşadım kötü oluyor -,-

      Delete