Saturday, March 29, 2014

İnceleme: Yıldızları Saymak/Number the Stars



Kitap: Yıldızları Saymak
Orijinal Adı: Number the Stars
Yazar: Lois Lowry
Yayıncı: Arkadaş Yayınları
Goodreads Puanı: 4.07 (240.204 oy)
Sayfa Sayısı: 132


Küçücük bedenlerde kocaman yürekler... Sıcacık bir sevgi, dayanışma ve cesaret öyküsü... Nazi işgali altındaki Danimarka'da geçen, heyecanlı bir kaçış serüveni.

Almanlar, Yahudiler "yerleştirme" seferberliğine girişince Annemarie Johansen'in küçük dünyası alt üst olur. Annemarie, küçük yaşında sadakatin, dostluğun, sağduyulu olmanın ve cesaretin ne demek olduğunu öğrenir. En yakın arkadaşı ve ailesi için kendini hiç düşünmeden tehlikeye atar. Okuyucu, on yaşında bir kızın gözleriyle sıradan insanların birer kahramana dönüştüğü ürkütücü bir yolculuğa çıkar.





Daha fazla... Lois Lowry... romanı gerek!
Ah kadın, beni kalbimin tam ortasından vurdun.

Şunu söylemeliyim ki, bu kitaptan sonra tarihi kurgu romanlardan fazlasıyla etkilendiğimi keşfettim. Bir de böyle Nazi dönemiyle ilgili olunca tadında yenmiyor. Ağlatıyor, baya etkiliyor falan ama güzel şeyler bunlar.

"Tüm dünya değişmişti. Yalnızca masallar eskisi gibiydi."

Yıldızları Saymak, Naziler tarafından işgal edilmiş Danimarka'da yaşayan, Hristiyan bir ailenin kızı olan Annemarie'nin savaş sırasında yaşadığı bir kaçış hikayesini konu alıyor. Ancak kitap sadece bu öyküden ibaret değil. Savaşın başından sonuna kadar değişen düzen, yardımlaşma ve Alman faşizmi gibi başlıklar da yer alıyor.

Daha önce, yazarın The Giver/Seçilmiş Kişi adlı kitabını okumuş, blogda da yorumlamıştım hatırlarsanız. İkisi de farklı noktalara değinse de, ayrı ayrı hazlar verse de aynı heyecan, güzellik vardı. Hatta duygu yoğunluğu, büyük ihtimalle konusu gereği Yıldızları Saymak'da daha da fazlaydı.

Lowery'nin anlatımını yine sevdim, bi' daha da severim. Sade, kafa yormayan, ancak gerektiği yerde tokat gibi çarpan bir kalemi varmış gerçekten kendisinin. Bu kitapta, çeviriden dolayı daha belirgindi yazısı. Seçilmiş Kişi biraz çevirmen kurbanıydı sanki.

"Şurası kesin ki, bu, hala birçok ülkenin özlemini duyduğu bir armağandır: Sağduyulu insanlardan oluşan bir dünya."

Geçmişin tozlu sayfalarından, en güzel yerleri çekip çıkaran yazarlar favorim sanırım. Bu tarz kitaplara olan ilgim git gide artmaya başladı. Herkesin okuması, bilgi edinmesi gereken konular olduğunu düşünüyorum. Ve başlangıç için Yıldızları Saymak çok güzel bir fikir olabilir. Hemencecik okunan, sıkmayan, sürükleyici, kısa ve bir o kadar da "öz" bir kitap.

Anlayacağınız üzre, Yıldızları Saymak fazlasıyla güzeldi. Çok beğendim ve herkese tavsiye ediyorum. Bir kişiye okuma şansı tanımak adına, içinizden birinize 1. Yıl Çekilişi'mde de hediye ediyorum. 

Yeni yazılarda görüşmek üzere... Mutlu günler!

Puan: (5 üzerinden)







No comments:

Post a Comment