Thursday, April 9, 2015

İnceleme: Yıldız Tozu/Stardust


Kitap: Yıldız Tozu
Orijinal Adı: Stardust
Yazar: Neil Gaiman
Yayıncı: İthaki Yayınları
Goodreads Puanı: 4.04 (196.560 oy)
Sayfa Sayısı: 304


Neil Gaiman'dan büyüklere masallar

Kraliçe Victoria devrinin şafağında, Perili Ülke ile kendisini ayıran taş duvardan adını alan Duvar Köyü'nde yaşam olanca sakinliğiyle akmaktadır...
Her dokuz yılda bir Perili Ülke'de bir panayır düzenlenir ve bu zamanın dışında duvardaki tek delikten geçmek kesinlikle yasaktır.
Duvar Köyü'ndeki genç Tristran Thorn, gerçek aşkı Victoria Forester'da bulduğuna kesinlikle emindir. Oysa Victoria ulaşılmaz biridir, bir ekim akşamı gökyüzünde kaydığını gördükleri yıldız kadar uzak...
Victoria'nın kalbini kazanmak uğruna Tristran kaymış yıldızı bulacağına ve sevdiği kıza getireceğine yemin eder. Bu yemin Tristran'ı duvarın öte yanındaki Perili Ülke'ye, hayal bile edemeyeceği tuhaflıklar, en sinsi düşmanlar, yolu üzerinde beklenmedik dostlar ve umulmadık hazineler barındıran bir diyara yöneltecek. Oraya mum ışığında varmak, yolda Gönlünün Muradı'nı bulmak ve yüreğindeki gerçeği keşfetmek de Tristran'ın ödülü olacak...



Yıldız Tozu, Neil Gaiman'ın en beğenilen eserlerinden biri olduğundan ve filmi de çok tutulduğundan; okumak için sabırsızlandığım bir kitaptı. 

Yıldız Tozu, büyüklere hitap eden bir peri masalı. Yani içinde rüya gibi bir kurgu barındırıyor. Zaten, yazar Neil olunca başka bir şey beklemek yanlış olurdu. 

Kitabın hikayesi, Thristan Thorn üzerine kurulu. Thristan, Duvar köyündeki en güzel kız olarak anlattığı, ulaşılmaz Victoria Forester'a aşıktır. Bir gün, Victoria, genç oğlana, o gece gördükleri kayan yıldızı bulup getirirse ne isterse yapacağını, onu öpeceğini, hatta evlenebileceğini söyler. Bunun üzerine Thristan Thorn, Duvar'ın dışına çıkıp Perili Ülke'de bir yıldızı aramaya koyulur...

"Sen gençsin ve aşıksın," dedi Primus. "Senin durumundaki her genç adam bugüne dek yeryüzüne gelmiş en sefil kimsedir."

Kitap, asıl kurguyla bağlantılı hikayelerle süslü. Sizi sıkmıyor, eğlendiriyor, merak ettiriyor. Ben okurken güldüm, mutlu oldum. Zaten eser oldukça sürükleyici, iki-üç gün içinde rahat rahat bitirebileceğiniz bir roman. Ama en önemli yönü, kuşkusuz, Neil Gaiman'ın eşsiz üslubuna sahip olması.

Gaiman... döktürmüş de döktürmüş. Belki çeviriden dolayı, belki başka bir nedenden; Yıldız Tozu, Gaiman'ın diğer kitaplarına kıyasla daha iyi bir dille yazılmış gibi geldi. Yani, adamın dili her şekilde iyi tabii ama burada masalsı bir yönü ortaya çıkmış. Sevmemek, okuduğunuz cümlelerin altını çizmemek de imkansız oluyor tabii.

"Sahip olmak zor değildir bir şeye. Ya da her şeye. Sadece onun sana ait olduğunu bilmen ve sonrasında onu kendi haline bırakmaya razı olman gerekir."

Okurken çok keyif aldığım, bana daha fazla Neil Gaiman isteten bir yolculuk oldu Yıldız Tozu. Okurken ağzım açık kaldı, kendimi yerden yere vurdum diyemeyeceğim; ancak mutluluk verme, edebi açıdan tatmin etme yönünden dört dörtlüktü.

Yeni yazılarda ve -umuyorum ki- yeni Gaiman'larda görüşmek üzere!

Not: Kitabın bir de oldukça beğenilmiş bir filmi var, en kısa zamanda o da izlenecek.

5 comments:

  1. Neil Gaiman'a başlayacağım ama hangi kitabından bilemedim. Önerin var mı?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ben Anansi Çocukları ile başlamıştım yanlış hatırlamıyorsam. Sana da Anansi Çocukları, Yolun Sonundaki Okyanus veya Yıldız Tozu diyebilirim. İlgini çekerse Coraline'a da bak. Ama sanırım Anansi Çocukları ve Yolun Sonundaki Okyanus daha iyi olur; hangisi ilgini çekerse.

      Delete
  2. Ne zamandır gözümü dikip son anda vazgeçtiğim bir kitap. Yazınızı okuyunca yine aynı duyguyu yaşadım. Sanki aşırı çocuksu, masalsı yapısıyla beni asla cezbetmeyecek bir hikayeymiş gibi geliyor. Erteliyorum. Aslında başlangıçta böyle hissedip okumaya başlayınca müptelası olduğum çok kitap oldu. Alıntılar güzel. Sanırım bütün olay bir an gözümü karartıp kitaba girişebilmekte. Dediğim gibi, şimdilik erteliyorum. Ama, içimden bir ses, er ya da geç bu kitabı okuyacaksın diyor. Kaleminize sağlık.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kitap kesinlikle çocuksu değil, yanından bile geçmiyor; gayet yetişkinlere yönelik. Masalsı kısmı, hikayenin konusu diyebilirim. Yine de bütün hikaye böyle değil. Sadece içinde geçen ögeler. Hakkında birkaç yazı daha okuyup karar verebilirsiniz. Ayırca, çok teşekkürler.

      Delete
  3. Ben Neil Gaiman'ı henüz yeni keşfedebilmiş biriyim ve "Yokyer" adlı kitabını okuduktan sonra "Hangi kitapla devam etmeliyim?" diye düşünüyordum. Bu yoruma çok iyi bir zamanda denk geldim. Yorum için gerçekten teşekkürler, sanırım sıradaki kitabımı seçtim :)

    ReplyDelete