Monday, April 22, 2013

TATLI BELA BLOG TUR Kitap Yorumu/Karakterler Aramızda/Biz Ne Bad Boylar Gördük...(Bad Boy Puan Tablosu)




   
Kitap: Tatlı Bela (Beautiful #1)  
Yazar: Jamie McGuire
Yayınevi: Yabancı Yayınları
       Goodreads Puanı: 4,25

                           





Annem "Bir günde bitirirsin bak gör." dediğinde "En az üç gün sürer okuması." cevabını vermiştim. Kitabı okumaya 18.00 da başladım ve son sayfaya geldiğimi fark ettiğimde saat 03.00 olmuştu. Başından kalkamadım, kalkmak istemedim. Annem yine haklıydı dostlar.
Kitaba karşı çok değişik duygular beslediğimi belirtmek istiyorum. Bir yandan kitaba aşık oldum, bir yandan da... Ah, tamam "sevmedim" gibi bir şey söylemeyeceğim. Kitabı sevdim. Sevmediğim şey, saçlarından tutup kıvılcım çıkartana kadar kafasını duvara sürtmek istediğim Abby Abhernaty.
 

 Tamam, bir insan duygularının farkında olmayabilir; ne yapacağını şaşırmış olabilir. Ama bu kadar da dönek ve salak olamaz ki. Kitapta kızın duygularına fazla yer verilmemişi, konuşma ağırlıklıydı ve bu yüzden kızın gösterdiği döneklik kat be kat arttı. Sevmedim seni Güvercin.
 Kitabın kurgusu çok hoş işlenmişti aslında. Ama bir türlü Grinin Elli Tonu benzerliğinden ve Facebook'da yazılmış hikayeler tarzından kurtulamadı. Kitap daha güzel ve duygusal yazılabilirdi. Gerçi o zaman böyle çabuk okunan, kendine has bir tat bırakır mıydı bilemiyorum.
 Kitabı okurken güldüm, eğlendim, Travis'e ağladım, Abby'ye sövdüm, Finch'in cinsiyetini anlamakta güçlük çektim... Eğer kitaptaki ilişki başka bir kurgu üzerine işlenmiş olsaydı en efsane ilişki olabilirdi bence. Yani bir düşünsenize Ölümcül Oyuncak tarzı paranormal bir roman ve Travis... tadından yenmez. Ama kitaptaki kurgu başlı başına ilişkiydi. Diğer şeyler atlanmıştı.Ama bu kitabın kendi özgünlüğü olduğundan eleştirmeyeceğim. Belki de bu yüzgen Elli Ton serisine benzettim.
 Kitaptaki karakterlerin hikayelerini, görünüşlerini bilmek isterdim. Ama yazar sanki sadece Abby'nin salaklığına odaklanmak istermiş gibi bütün bunları es geçmişti. Kitabın birinci ağızdan yazılmış olmasına rağmen kızın duygularını anlamakta zorluk çektim. Ayrıca kitabın arka kapak yazısında Abby'yi her ne kadar içki içmeyen, küfür etmeyen, Polyanna kılıklı bir rahibe olarak olarak yazsa da bizim kız bildiğiniz kumarbaz, şat çekmekte usta değişik bir şeymiş.

 Kitaba hissettiğim duyguları daha iyi anlamak,aktarmak adına bir tablo hazırlamayı uygun gördüm:

Kitapta Sevdiğim Noktalar


  • Travis: Kendisi hayran olunacak, uğruna ölünecek bir Bad Boy'du kabul ediyorum. Abby'ye yaklaşımı, hareketleri, konuşmaları, gıcıklığı... kitabı onun için okudum diyebilirim. Kendisinin tanıdığım bir oğlana benzemesi daha çok sevmemi sağladı. Ah Travis, o kadar kız varken neden Abby?
  • Diyaloglar: Kitap başlı başına diyaloglardan ibaretti aslında. Bunun için sıkmadı belki de. Konuşmalar eğlenceliydi. Kendinizi sürekli cevapları beklerken buluyorsunuz.
  • Akıcılık: Tatlı Bela kendini bir günde okuttu. Sıkmadı. "Of yeter artık bitsin" dedirtmedi. 
  • Sevgi ve Bağlılık: Travis'in duyguları çok özeldi. Abby'ye olan korumacılığı, arkadaşlığı, sıcaklığı yüzümde bir tebessümle okuttu kitabı.
  • Ve kitapta konuşmaların başka insanlara ait olduğu belli oluyordu. Yazar her karakterin tarzını bize yansıtmıştı, bunu sevdim.
Kitapta Hoşlanmadığım Noktalar

  • Abby: Daha öncede belirttiğim gibi, kızın kafasını kopartmak bana büyük bir mutluluk verir. Kızın döneklik yapması, bir sevmiyorum deyip bir aşığım demesi. Bir an oturmuş cici ev kızıyken bir anda aşırı cüretkar olması hoşuma gitmedi.
  • Duyu belirsizliği: Kitapta kızın duyguları yansıtılmadığı için anlamadım Abby'yi. Keşke yazar araya kızın hislerini belli edecek daha fazla düşünce yazısı koysaymış.
  • Görünüş Belirsizliği: Karakterlerin dış görünüşlerinin yansıtılmasını seviyorum. Ama kitapta karakterlerin görünüşleri hakkında belli bir fikir sahibi olamıyorsunuz.
  • Kitabın çevirisinde birtakım hatalar olsa da görmezden gelinebilir boyuttalardı. Ama imla yanlışlarını görmezden gelmek biraz zordu. Çünkü her sayfada karşınıza çıkıyor.
Puan:(5 üzerinden)


Karakterler Aramızda

Eh, böyle karakterlerin olduğu bir kitapta Dream Cast oluşturmadan olur mu hiç? Benim kafamda canlananlar kimler yakınmış bakalım.

Abby: 
Aslında Abby, kafamda canlanan en zor karakter oldu. Ve ona uygun birini pek bulamadım. Ancak bir film çekilse Leighton Meester iyi bir seçim olabilir!
 

Travis:
Travis gibi sert bir çocuk için Sean Faris sizce de iyi bir seçim olmaz mı?
 

 

America:
America deyince aklımda canlanan tip tam bir Britanny Snow!
 



Shepley:
Ne kadar Shepley'i tam olarak yansıtmasa da Grant Gustin cast'in asillerinden!
 
Parker:
Parker deyince aklıma gelen ilk isim...

Finch:
Açıkçası, Finch için aklıma bir oyuncu gelmedi; ancak kafamda canlanan tip tam olarak bu!



Biz Ne Bad Boylar Gördük...

İçinde kavgacı, sert, ukala ve bir o kadar aşık bir bad boy bulunduran bu güzel kitabı okurken sizinde aklınıza diğer bad boylarımız geliyordur mutlaka. 
Ah, biz ne bad boylar gördük. Gölge Avcısı Jace mi dersiniz, Meleklerimiz Patch ve Raffe mi, Moroi Adrian mı, Apollyon Seth mi... Travis kimmiş canım?! Ee, kimmiş?

(Puanlar 10 üzerinden)
                     Travis -  Adrian  -  Patch  -  Raffe  -  Jace  -  Seth  -  Finnick  -  Damon - Daemon

Dövüş:           10       -     6       -      8       -     9      -   10     -     7     -      9        -       9        -      7

Kibir:              8        -     8       -      8       -     8      -    7      -     9      -     6         -       9       -      9

Koruma:        10       -     7       -      10     -      9      -   9      -     8      -     7         -       8       -     9

Korkusuzluk:9         -     8       -       9      -      10    -   10    -     9       -    9         -       10     -      8

Romantizm:  10       -      9      -       10     -      8     -    9      -    8        -   10        -       8      -      8

Takma isimler: +1           +1              +1                                                                                      +1

Üstün güç:
(fantastik)                      +1               +1            +1        +1          +1                               +1         +1                                                           

Toplam Sonuçlar:
                     10,6    -   9,6        -      11       -    9,8   -    10    -   9,2    -     8,2      -         9,8   -    9,2

Bu sonuçlar tabii ki en iyi karakteri göstermez, ben sadece en bad boyun kim olduğunu gösterdim. Sizce en kötü çocuk kim? Travis ne kadar kötü çocuk?

Yabancı Yayınları'na tüm yardımlarından dolayı Okutan Günler olarak teşekkür ederiz.

6 comments:

  1. Gifleriniz ve yorumunuz harika :)
    Okumak istediğim kitaplardan biri bu kitap.
    Sevgilerle...

    ReplyDelete
  2. Adrian,Raffe,Jace,Finnick hangi kitaptalar?Bu arada blogun süper :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Adrian Vampir Akademisi, Raffe Meleğin Düşüşü, Jace Ölümcül Oyuncaklar, Finnick ise Açlık Oyunları. Ateşi Yakalamak'ta giriyor seriye. Çok çok teşekkür ederim :D

      Delete
  3. Bad boy listen harika olmuş! :D Birçok kişi kızacak belki ama Seth hangi kitapta geçiyo acaba?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Teşkkürler! :D Melez sözleşmeleri serisi. Melez ilk kitabı, DEX yayınlarından çıktı.

      Delete