Tuesday, January 28, 2014

İncleme: Eğer Yaşarsam/If I Stay



Kitap: Eğer Yaşarsam (If I Stay #1)
Orijinal Adı: If I Stay
Yazar: Gayle Forman
Yayıncı: Pegasus Yayınları
Goodreads Puanı: 3.98 (96.638 oy)
Sayfa Sayısı: 356


Sıradan bir günde...
On yedi yaşındaki Mia, bir genç kızın isteyebileceği her şeye sahiptir: sevgi dolu bir aile, ona âşık bir erkek arkadaş, müzik ve olasılıklarla dolu parlak bir gelecek...

... bir saniyede her şey değişir...

Bir sabah ailesiyle yolculuğa çıkan Mianın hayatı bir anda altüst olur. Kendini, kaza geçirdikleri arabanın enkazından yaralı bedeninin çıkarılışını izlerken bulan genç kız, parçaları yavaş yavaş birleştirince neler kaybettiğinin ve geride bıraktıklarının farkına varacaktır. Hayat ve ölüm, mutlu bir geçmiş ve bilinmezliklerle dolu bir gelecek arasındaki ince çizgide yürüyen Mia, bir günde hayatının en önemli seçimini yapmak zorunda kalacaktır.
Eğer Yaşarsam, aşkın gücünün, ailenin gerçek anlamının ve yaptığımız seçimlerin dokunaklı hikâyesi…




Eğer Yaşarsam, almayı çok uzun süredir istediğim, ancak siparişini ertelediğim kitaplardandı yine. Yurtdışından alacakken, Türkçe'ye çevrileceğini duyunca beklemiş, çıkınca da en kısa sürede almaya çalışmıştım.

Kitaba karşı beklentim, biraz daha farklıydı ama fazla umutla kitaba başlamadığımdan beni hayal kırıklığına uğratacak şeyler de bulamadım. Eğer Yaşarsam, on yedi yaşında ancak çok yetenekli, başarılı, neşeli bir aile ve kıskanılacak bir erkek arkadaşa sahip olan Mia'nın, bir günde tüm hayatının bir trafik kazasıyla altüst olmasını konu alıyor. Komadaki sürecinde Mia, bir ruh gibi, etrafında olup bitenleri izliyor; ayrıca kitapta geçmişe dönüyor, Mia'nın ailesini ve erkek arkadaşını daha yakından tanıyoruz.

Aslında kitaba düz bir şekilde bakılırsa, sadece koma dönemi anlatılıyor diyebiliriz. Bu beni başta biraz üzse de ikinci kitabın varlığıyla teselli oldum. Bana göre kitabın tek eksiği, Mia'nın duygularını tam olarak verememesiydi. Yani, tamam; duygu yok diyemeyiz ama bu tarz bir kitapta koma sürecindeyken Mia'nın duygularını biraz daha baskın görmek isterdim.

Kitapta bazen kalbimin parçalandığı yerler oldu fakat çoğu kişinin dediği üzere, -konu kitaplara gelince tam bir sulu göz kesilmeme rağmen- ağlamadım. Kitap beni etkiledi ancak o raddeye gelemedim.

Eğer Yaşarsam'a başladığımda, Adam ve Mia'nın hikayesi biraz fazla tanıdık geldi. Hele de ikinci kitabın konusunu okuduktan sonra yazarda büyük bir August Rush etkilenmesi olduğunu anladım. Hani, ortada bir bebek falan yok ama aşk hikayesi oldukça benzer.

Biraz daha derine inmek gerekirse, kitapta bir günde insanın hayatı nasıl değişebilir, her şey yıkılmışken hayata tutunmak elinizde olsaydı yaşamayı tercih eder miydiniz gibi iki ana öge yer alıyor. Tabii bir de müzik. Bu kitaptaki yerini atlamamak gerek.

Kitabı bitirdiğimde, okurken azıcık mırın kırın etsem de sonradan kalbimde hafif bir iz bıraktığını gördüm Eğer Yaşarsam'ın. Son sayfasında beynim yanıp tutuştuğu için, koşarak ikinci kitabı alma isteği doğuyor içime. En kısa zamanda artık.

Bir de hemen not düşeyim, kitabın filmi bizlerle yaz sonu buluşuyor. Ülkemize belki eylül gibi uğrayabilir. Mia'yı Chloë Grace Moretz'in canlandıracağını öğrenince başıma kaynar sular indi. Tamam, iyi oyuncu falanda ben artık her rolde onun o botokslu dudaklarını görmekten sıkıldım.

Puan: (5 üzerinden)


1 comment:

  1. kitabın 2 . cildinide aldım.Kitap çok hızlı bir şekilde okunuyor sıkmıyor.1. kitapta olan komadayken etrafı dolaşma hikayesi hoşuma gitti. 2. kitap iskender palanın kitaplarında olan 2li hikaye şeklinde gidiyor. sonda birleşiyor.

    ReplyDelete