Wednesday, November 6, 2013

İnceleme: Kör Kuyu


Kitap: Kör Kuyu
Yazar: İlker Balkan
Yayıncı: Altın Bilek Yayınları
Goodreads Puanı: 4.00 (2 oy)
Sayfa Sayısı: 170

Bir çocuk sahibi olabilmek için nelere katlanabilirsiniz?..

Nilgün aşksız bir evlilikte çırpınan bir kadındı ve kocası İbrahimden tek beklentisi bir çocuk sahibi olabilmekti. Yaşamı boyunca sevgiyi hiç tatmamış hiç kimse tarafından doyasıya sevilmediğinden kimseyi de doyasıya sevemeyen Nilgünün tek arzusu doyasıya sevebileceği bir evladının olmasıydı. Ancak Nilgün için bu pek de kolay değildi. Rahminde bebeğinin tutunmasına engel olan bir kusura sahip Nilgünün arayışı onu falcılardan hocalara oradan da doktorlara hastanelere taşıyacak ve sonunda istediği o çocuğa kavuşacak mıydı ?

Anne olmak için neleri feda edersiniz nelere katlanırsınız Annelik ruhunuzu nasıl bir ateşle doldurur Peki ya doğacağı kesin olmayan bir çocuk için hayatınızı ortaya koyup acılar içinde ölmeyi göze alabilir misiniz ?

İlker Balkan üçüncü romanı ile bizi hem bireysel hem de toplumsal olarak çok etkileyen bir konuya dikkat çekici bir nokta etrafında dolaşarak taşıyor. Daha ilk sayfadan okurunu saran anlatımı şaşırtıcı olay örgüsü ve yazarın güçlü dilsel kavrayışı ile Kör Kuyu okuruna sıradışı bir deneyim vadediyor..





"Derdi içinde saklıydı ve kadınlığın birinci kuralıydı derdini içinde tutmak. Kadın yuva kurandı, dayanandı, sineye çekendi; kadın her derdin ardından gözyaşlarını içine akıtıp kocasına çay getirendi. İnsanlığı, kadının kadınlığına bağlıydı."

Kör Kuyu, elimde su gibi akıp gitti.
Türk toplumunda yer alan farklı farklı kişilikler, inançlar, düşünceler ve davranışlar. Kör Kuyu sade, klişelerden uzak ve sıkmayan kısa bir roman.

Yazarın düşünce tarzını ve üslubunu sevdim. Her bölümün sonunda yer verdiği alıntılar zaten beni benden aldı. Yarattığı karakterler tanıdıktı, bizdendi, bir o kadar da kendine özgüydü. Hoşlanmamak gibi bir şey söz konusu olmuyordu.

"Milyon, yazarken kolay bir rakam ama sayması çok zor. Bu büyüklükte bir mutsuzluk, bu büyüklükte bir insan ziyanlığı... İçinde yaşadığımız halde inanması zor geliyor.

Anne olmak. Anne olmak kadın olmak mı demekti, anne olmak için neleri feda ederdiniz? Aşk, sevgi, toplumsal sorunlar. Bunlar kitabın özüydü.

Kitapta bana batan bir abartı nokta vardı, yazıyı spoiler-free bırakmak istediğimden oraya girmiyorum, bir de beni öyle fazla etkileyen bir kitap değildi; ancak gayet okunabilir bir romandı. Zaten kısacık, hemen bitiyor. Zorlanmadan, sıkılmadan okuyabilirsiniz. Kitaplığınızda bulunsa hoş olur diyebileceğim bir kitaptı yani. Yakın zamanda olmasa da, yazarın diğer kitaplarını da okumayı isterim. Edebiyatımızda yer edemeyecek bir isim değil kendisi.

Puan: (5 üzerinden)



No comments:

Post a Comment